Η κατάσταση της υγείας του γιου του υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας, ο οποίος εισήχθη στα τέλη Ιουνίου στο Βενιζέλειο με οξύ παραλυτικό σύνδρομο εκτιμήθηκε από τον συντονιστή διευθυντή νευρολόγο του νοσοκομείου κ. Μαρή, ο οποίος έκρινε με την διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ότι δεν χρειαζόταν η μεταφορά του ασθενούς στο ΠΑΓΝΗ.
Αυτό απαντά η διοίκηση ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου στον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ανέφερε σε παρέμβασή του προς τον υπουργό Υγείας ότι εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου νευρολόγου ο γιος του Αυστριακού υπουργού μεταφέρθηκε το ίδιο βράδυ με αεροδιακομιδή στην πατρίδα του.
Ο διοικητής Γιάννης Τασσόπουλος είπε στην “Π”: “Ασφαλώς και είδε τον ασθενή εξειδικευμένος γιατρός και μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε εδώ το περιστατικό. Το γεγονός ότι ο γιος του υπουργού μεταφέρθηκε στην πατρίδα του ήταν επιλογή δική του και της οικογένειάς του”.
Τι αναφέρει ο Λ. Αυγενάκης
Ο Λ. Αυγενάκης στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση στον υπουργό Υγείας ανέφερε:
“Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου από κοινού με το ΠΑΓΝΗ είναι επιφορτισμένο με την ισομερή κάλυψη εφημεριακά της Κρήτης και των νησιών του νοτίου Αιγαίου. Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις γιατρών του νοσοκομείου, ήδη από το 2017, να μην έχει λυθεί το θέμα της ομαλής διεξαγωγής των εφημεριών, εν μέσω μάλιστα θέρους και με αυξημένη την τουριστική κίνηση.
Συγκεκριμένα, οι εφημερεύοντες νευρολόγοι επιμελητές (ένας μόνιμος και ένας επικουρικός – πλην του μη εφημερεύοντος δ/ντή του Τμήματος), αναγκαστικά καλύπτουν μερικώς μόνον τον ημερολογιακό μήνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην μη κάλυψη 2 έως 3 εφημεριών ανά μήνα, οπότε οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν υπάρχει νευρολόγος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 29ης Ιουνίου 2018, που αφορά σε τουρίστα υπήκοο Αυστρίας, οποίος εισήχθη με οξύ παραλυτικό σύνδρομο στο Βενιζέλειο και ο οποίος τελικά, εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένου νευρολόγου, διακομίσθηκε το ίδιο βράδυ με αεροδιακομιδή στην πατρίδα του. Και αυτό, χάρη στο γεγονός πως είναι υιός του υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας.
Το πρόβλημα διογκώνεται από το γεγονός πως στο Νευρολογικό Τμήμα του Βενιζελείου εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος, λόγω διαδικαστικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη φύση του ενοποιημένου Νοσοκομείου Βενιζελείου – ΠΑΓΝΗ, με αποτέλεσμα, ενώ το προσωπικό του Βενιζελείου να είναι οι δύο προαναφερόμενοι ιατροί συν τον διευθυντή τους, στο ΠΑΓΝΗ να υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον 15 Νευρολόγοι (10 ειδικευόμενοι και 5 μόνιμοι).
Τα αργά αντανακλαστικά της διοίκησης αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος γεννούν ερωτηματικά, ενώ για μία ακόμα φορά διαπιστώνεται η ολιγωρία της κυβέρνησης και η παντελής έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και η αδυναμία της να εφαρμόσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας”.
Η απάντηση της διοίκησης
Από την πλευρά της η διοίκηση απάντησε σημειώνοντας ότι: “Στο ΠαΓΝΗ, εφημερεύουν καθημερινά ανεπτυγμένες κλινικές που είναι μοναδικές στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και δέχονται περιστατικά από όλη την Κρήτη και τις γύρω περιοχές.
Επιπρόσθετα, υπάρχει λειτουργική διασύνδεση μεταξύ των καρδιολογικών και παιδιατρικών κλινικών των δυο νοσοκομείων.
Γενικότερα, εφόσον χρειαστεί, υπάρχει συνεργασία για περιστατικά κρίσιμα μεταξύ των δυο νοσοκομείων, όπως χειρουργικά, νευροχειρουργικά, νευρολογικά, κ.α, κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Ειδικότερα, για το θέμα της νευρολογικής κάλυψης του περιστατικού που αναφέρεται σε δημοσιεύματα, μετά από κλήση των παθολόγων του Βενιζελείου έγινε εκτίμηση από τον συντονιστή δ/ντή Νευρολόγο του Γ.Ν Βενιζελείου, κ. Μαρή, ο οποίος καλύπτει τις εφημερίες και σε συνεννόηση με την δ/ντρια Ιατρικής Υπηρεσίας κρίθηκε ότι δεν χρειάζονταν η μεταφορά του ασθενούς στο ΠαΓΝΗ.
Έχει ζητηθεί πρόσθετο επικουρικό προσωπικό για 1 θέση νευρολόγου και εφόσον υπάρχει υποψηφιότητα, θα διοριστεί άμεσα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προσφορά για ορισμένες ειδικότητες, όπως είναι και η συγκεκριμένη.
Το Δ.Σ αποφάσισε, επίσης, την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ κλινικών ΠαΓΝΗ – Γ. Ν Βενιζελείου, με καθορισμό προγράμματος σε ορισμένες κλινικές, μεταξύ των οποίων και στη νευρολογική ειδικότητα του Γ.Ν «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια πολλοί γιατροί μας έφυγαν στο εξωτερικό”.
Ο τομέας υγείας της ΝΟΔΕ
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο τομέας υγείας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου σημειώνοντας: “Το Βενιζέλειο χωρίς νευρολόγο στη γενική εφημερία! Δεν πρόκειται για κάποιο μικρό περιφεριακό Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο. Πρόκειται για το Βενιζέλειο, που μαζί με το ΠΑΓΝΗ αποτελούν την καρδιά της νοσοκομειακής φροντίδας 700000 κατοίκων της Κρήτης και νησιών Νοτίου Αιγαίου! Δεν διαθέτει νευρολόγο σε μέρα γενικής εφημερίες κάποιες μέρες του μήνα!
Κύριε υπουργέ και κε αναπληρωτή υπουργέ Υγείας, τουλάχιστον ας μας ενημερώνατε σαν πολίτες, ποιες μέρες δεν υπάρχει νευρολόγος, για να αποφύγουμε εκείνες τις ημέρες να πάθουμε εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία ή οτιδήποτε άλλο για το οποίο θα χρειαζόμασταν νοσηλευτική φροντίδα!
Αλλά για να μιλήσουμε λίγο σοβαρά, κε Ξανθέ και κε Πολάκη: Αυτή είναι η «κανονικοποίηση» της Υγείας; Αυτό είναι το πνεύμα ασφάλειας για την υγεία μας που εμπεδώνετε εδώ και 4 χρόνια;
Eσείς μπορείτε να αναπαύεσθε ξέγνοιαστοι μέσα στις αυταπάτες σας.
Εμείς, όμως, σαν πολίτες ανησυχούμε…”