Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά του ομφαλικού αίματος, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων, πάνω από 100 μαθητές από 5 σχολεία, ενώ 5 ακόμη θα εκπαιδευτούν το καλοκαίρι στις δομές της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης.
Στις 15 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των δράσεων της Εβδομάδας, διοργανώθηκε εκδήλωση για το ευρύ κοινό, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Ηρακλείου (κ. Μ. Καναβάκη), της Β΄Θμιας Εκπαίδευσης (κ. Α. Ζαχαράτου), της 7ης ΥΠΕ (κ. Ε. Μαυρομμάτη), της Περιφέρειας (κ. Λ. Βαμβακάς), της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (Αιδεσιμολογιώτατος π. Εμμανουήλ Αντωνακάκης), του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέσεων (κ Σ. Κέπεντζης), της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (κ. Μ. Παγώνη), καθώς και της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Κρήτης (κ. Γ. Κοντάκης), του ΠΑ.Γ.Ν.Η (κ.κ. Ι. Τασσόπουλος, Ι. Φανουργιάκης), και επιστημόνων από το ΙΜΜΒ-ΙΤΕ (κ. Α. Κρετσόβαλη), της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η και της ΔηΤΟΒ (κ.Ε. Παπαδάκη, κ. Χ. Ποντίκογλου, κ. Ε. Μαρουδή), ενώ συμμετείχαν φοιτητές της Ιατρικής και μαθητές του Πειραματικού Λυκείου.
Κατά την εκδήλωση συζητήθηκε η παρούσα χρήση των βλαστοκυττάρων για ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων (λευχαιμιών, λεμφωμάτων, ανοσολογικών ανεπαρκειών) και οι μελλοντικές εφαρμογές τους στην Αναγεννητική Ιατρική (μυοσκελετικά, καρδιοαγγειακά, εκφυλιστικά νοσήματα κ.ά.).
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην χρησιμότητα της δωρεάς των ομφαλικών βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση νοσημάτων και την ανάγκη ευαισθητοποιήσης και εκπαίδευσης των μαθητών και των νέων γενικότερα σε θέματα εθελοντισμού και προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε το νέο έργο της ΔηΤΟΒ, το οποίο υποστήριζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας και εστιάζει στη δημιουργία του ανοσογενετικού χάρτη του πληθυσμού της Κρήτης. Στόχος του έργου είναι να αναδειχτούν τυχόν περιοχές με σπάνια αντιγόνα ιστοσυμβατότητας ώστε να δημιουργηθεί απόθεμα μοσχευμάτων ομφαλικού αίματος για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού προσφέροντας παράλληλα και στην παγκόσμια δεξαμενή.
Παράλληλα, πάνω από εκατό (100) μαθητές απο πέντε (5) λύκεια του νομού Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους χώρους της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης στην Ιατρική Σχολή και να παρακολουθήσουν διαδραστικές διαλέξεις και τεχνικές μελέτης των βλαστοκυττάρων από την καθηγήτρια Αιματολογίας κ. Ελένη Παπαδάκη, διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, και ομάδας επιστημόνων του Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης και της ΔηΤΟΒ Κρήτης.
Τον Ιούνιο/Ιούλιο 2019, πέντε (5) μαθητές των λυκείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέψεων κατά την Εβδομάδα Ενημέρωσης, θα εχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν για ένα μήνα στις δομές του Εργαστήριου Μελέτης Αιμοποίησης και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης.
Η ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι μία απο τις τρείς Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η Εβδομάδα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε αυτή τη χρονιά με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και αποτελεί μέρος του δικτύου των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για την Ημέρα Ομφαλικού Αίματος.