Οι σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις σχεδόν σε όλες τις νεοπλασίες που αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των καρκινοπαθών (που στο παρελθόν ήταν καταδικασμένοι) για μήνες ή για χρόνια, με καλύτερη ποιότητα ζωής, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των εγκαινίων του Συνεδρίου Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας που πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”.
Ο καθηγητής Ογκολογίας Δημήτρης Μαυρουδής είπε στην “Π” ότι “στο συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν 300-350 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έμφαση θα δοθεί στον καρκίνο του μαστού και στα νέα δεδομένα για την αντιμετώπισή του.
Μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής είπε ότι πλέον οι ασθενείς ζουν περισσότερο και καλύτερα.
Καρκίνος του πνεύμονα
Όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα σημείωσε ότι με την ανοσοθεραπεία και τη μοριακή στόχευση οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.
Η ανοσοθεραπεία βοηθάει το ανοσολογικό σύστημα να αντιδράσει απέναντι στα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντάς τα ή ελέγχοντάς τα.
Οι θεραπείες δοκιμάζονται σε ασθενείς με μεταστατική νόσο στο πλαίσιο κλινικών μελέτων.
Καρκίνος του μαστού
Νέα φάρμακα υπάρχουν και για τον καρκίνο του μαστού και συγκεκριμένα τον ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο του μαστού με επίσης πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
“Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που επιβιώνουν από καρκίνο για μήνες ή χρόνια ενώ στο παρελθόν πέθαιναν και αυτό είναι σημαντικό” υπογράμμισε.
Λάθος γονίδια και λάθος τρόπος ζωής
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή ο καρκίνος προκαλείται είτε γιατί έχουν τα “λάθος γονίδια” είτε γιατί ακολουθούμε έναν λανθασμένο τρόπο ζωής.
“Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας αλλά και να ζητήσουμε ενημέρωση αν υπάρχει κρούσμα καρκίνου στην οικογένειά μας.
Αν ανιχνευθεί ότι υπάρχει κληρονομικότητα, ο ιατρικός έλεγχος πρέπει να είναι συχνότερος γιατί ακόμη και αν κάποιος νοσήσει και η διάγνωση γίνει έγκαιρα, αυξάνονται οι πιθανότητες της επιβίωσής του και αυτό δεν είναι ασήμαντο.
“Όλοι έχουμε τη δική μας ευθύνη για την υγεία μας” τόνισε ο καθηγητής καταλήγοντας: “Η επιστήμη κάνει συνεχώς βήματα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, έχει πετύχει πολλά και θα πετύχει ακόμη περισσότερα. Όλες οι νέες θεραπείες είναι στη διάθεση των Ελλήνων ασθενών και φυσικά των Κρητικών βοηθώντας τους να ζήσουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια”.