Τα «φώτα» τους για τη δυσφαγία δίνουν ειδικοί από την Αμερική, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Ηράκλειο για τις εργασίες στο τετραήμερο Summer School – Workshop με τίτλο «Θέτοντας τα Θεμέλια: Μια ολοκληρωμένη Κλινική Προσέγγιση για την Αξιολόγηση και τη Θεραπεία της Δυσφαγίας».
Το θερινό σχολείο οργανώνουν το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητα της Ζωής, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Yeshiva της Νέας Υόρκης.
Στόχος του Summer School – Worκshop είναι η εμβάθυνση των γνώσεων των συμμετεχόντων στην Ανατομία και τη Φυσιολογία ώστε να είναι ξεκάθαροι οι θεραπευτικοί στόχοι (Μυικό σύστημα που συμμετέχει στη Σίτιση) και η κατάκτηση δεξιοτήτων για τον εντοπισμό των κλινικών δεικτών που είναι απαραίτητοι για την ασφαλή Σίτιση και Κατάποση.
Κατά τη διάρκεια του Workshop, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της Θεραπευτικής Σίτισης και μια σειρά από κλασικές και σύγχρονες Θεραπευτικές Τεχνικές για τη Λειτουργική Παρέμβαση των σχετικών Διαταραχών Σίτισης και Κατάποσης.
Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την πλειονότητα των αναγνωρισμένων Κλινικών Τεχνικών Αξιολόγησης και Διάγνωσης αλλά και τις Θεραπευτικές Τεχνικές, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων Σίτισης και Κατάποσης, ενώ μέσα από ζωντανή επίδειξη (πραγματικό περιστατικό) και βίντεο αναμένεται να εξοικειωθούν με το τι πρέπει να παρατηρήσουν σε μια εξέταση και να είναι σε θέση να σχεδιάσουν το θεραπευτικό τους πλάνο ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής.
Οι εργασίες του Summer School – Workshop ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή 5 Αυγούστου στο Ηράκλειο στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι. Κρήτης με επίσημη γλώσσα την Αγγλική.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Ιδρύματος, κ. Νίκος Ρίκος, αναφέρει στην «Π» πως η δυσφαγία είναι ένα σύμπλεγμα διαταραχών που έχουν να κάνουν με τη δυσκολία κατάποσης, ακόμα και την ανικανότητα για μια ορθή κατάποση και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.
Η δυσφαγία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ανατομικές ανωμαλίες, άλλες ασθένειες, μεταβολικές διαταραχές, μπορεί να είναι και επίκτητη μετά από εγκεφαλικά επεισόδια ή εγκεφαλικές βλάβες μετά από τροχαίο.
«Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι, αυτές συζητάμε στο θερινό σχολείο.
Υπάρχουν μέθοδοι ελέγχου, ελέγχουμε με απεικονιστικές, κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις αν ο ασθενής έχει δυσφαγία και ακολουθούν θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα με το αίτιο που την προκάλεσε», εξηγεί ο κ. Ρίκος.
Στο θερινό σχολείο συμμετέχουν 17 άτομα από τη Νέα Υόρκη, το Κατάρ, την Ιταλία, την Τσεχία και άλλες πόλεις της Ελλάδας.