ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλης Σκαλίδηςγια τα εμφράγματα.

Θλιβερή διαπίστωση για τα εμφράγματα

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

Το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται πάντα όπως στις ταινίες, δηλαδή με έναν οξύ πόνο στο στήθος και μια θεαματική πτώση στο πάτωμα, και δεν έχει καλή έκβαση, αν ο ασθενής δεν μεταφερθεί έγκαιρα στο νοσοκομείο.

«Περίπου 1.500 άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα κάθε χρόνο στην Κρήτη και οι 200-300 από αυτούς πεθαίνουν πριν προλάβουν καν να πάνε για νοσηλεία» είπε στην «Π» ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλης Σκαλίδης.

Ο γιατρός, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας Αιμοδυναμικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας και μέλος της Task Force για την αντιμετώπιση του εμφράγματος στην Ελλάδα, λέει ότι, εάν υπήρχαν περισσότερα διαθέσιμα ασθενοφόρα και γιατροί για να συνοδεύσουν τον ασθενή μέχρι το νοσοκομείο, οι απώλειες θα ήταν λιγότερες.

Ο ίδιος έχει μιλήσει στην «Π» για το ιδιαίτερα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Stent for life”, που υλοποιείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών.

Στο ΠΑΓΝΗ λειτουργεί καθημερινά σε 24ωρη βάση το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, που καλύπτει όλη την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει αρχίσει να οργανώνεται σε επίπεδο νομού Ηρακλείου δίκτυο για άμεση μεταφορά αυτών των ασθενών από τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, απο το Βενιζέλειο Νοσοκομείο αλλά και από οποιαδήποτε υγειονομική μονάδα, δημόσια ή ιδιωτική. Τα έως τώρα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά και ο επόμενος στόχος είναι η οργάνωση δικτύων για την κάλυψη και των υπολοίπων νομών.

Ο καρδιολόγος έχει επισημάνει:

“Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν ότι σώζονται ανθρώπινες ζωές σε καθημερινή βάση καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να υποστηριχθεί και να επεκταθεί το πρόγραμμα.

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα βέβαια (ανάγκες σε προσωπικό, σε κλίνες, σε ασθενοφόρα κ.ά.) αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανείς που να μη βοηθήσει στην επίλυσή τους”.

Οι παράγοντες κινδύνου που πυροδοτούν το έμφραγμα είναι:

“Κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη), οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε πρώιμη ηλικία (πρώτου βαθμού συγγενής με νόσο πριν τα 55 για τους άνδρες και πριν τα 65 για τις γυναίκες), ψυχικό stress, παχυσαρκία και έλλειψη σωματικής άσκησης”.

Γιατί το έμφραγμα χτυπάει  τις νεότερες ηλικίες

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για περιπτώσεις νέων ανθρώπων που υπέστησαν έμφραγμα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο γιατρός εξηγεί:

““Δυστυχώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα σχετίζονται με το κατά κεφαλήν εισόδημα και το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας στην οποία ζούμε. Η ποιότητα της διατροφής, ο ελεύθερος χρόνος για άσκηση, ο προληπτικός έλεγχος αλλά και η συμμόρφωση σε φαρμακευτικές μακροχρόνιες και με σχετικό κόστος (για τα σημερινά δεδομένα) θεραπείες δεν αποτελούν προτεραιότητα και παραγκωνίζονται από το άγχος της κάλυψης των βασικών καθημερινών αναγκών”.

Κρίσιμος παράγοντας  η γρήγορη αντιμετώπιση

Οπως υπογραμμίζει ο αναπλ. καθηγητής Καρδιολογίας: ““Εμφραγμα είναι η νέκρωση ενός τμήματος της καρδιάς που οφείλεται σε απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας και ολοκληρώνεται μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στην όσο το δυνατόν ταχύτερη διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας που γίνεται με καρδιακό καθετηριασμό και στεφανιαία παρέμβαση (αγγειοπλαστική). Η καθυστέρηση στη διάνοιξη οδηγεί σε μεγαλύτερη νέκρωση της καρδιάς και περισσότερους θανάτους. Υπάρχει και ένας τύπος εμφράγματος που η κατάσταση δεν είναι θέμα ωρών αλλά και πάλι η οριστική αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει σε μερικά 24ωρα ανάλογα με την περίπτωση”.

Τι θα νιώσετε πριν το έμφραγμα

Τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Οι περισσότεορι άνθρωποι νιώθουν έντονο πόνο στο στήθος, στην περιοχή του στέρνου, αλλά η ένταση του πόνου δεν είναι η ίδια για όλους. Μερικές φορές ο πόνος αντανακλά στον λαιμό, τη γνάθο, στον αριστερό ώμο και το αριστερό χέρι.

Ο ασθενεής με έμφραγμα συχνά νιώθει κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία. Επίσης, μπορεί να έχει χλωμή όψη, να είναι κρύος και να έχει ιδρώσει.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου, θα πρέπει να μεταφερθείτε άμεσα στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και όχι ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Η άμεση μεταφορά σώζει ζωές. Αν και ο πόνος και η δυσφορία στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, κάποιοι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ άλλοι βιώνουν μόνο έναν ήπιο πόνο ή ελαφριά δυσφορία.