ο διακεκριμένος Έλληνας πανεπιστημιακός κ. Θανάσης Φωκάς

Λιγότερο θανατηφόρος είναι πλέον ο κοροναϊός, όπως λέει ο διακεκριμένος Έλληνας πανεπιστημιακός κ. Θανάσης Φωκάς, καθηγητής στην έδρα της Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Φωκάς και συνεργάτες του είχαν προβλέψει πριν από λίγους μήνες ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα εμφανιστεί το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο. Κάτι που σε χώρες όπως η Ισπανία επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο.

«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι αν ο αριθμός των επαφών διπλασιαστεί, η αλλαγή στον αριθμό των θανάτων σε σχέση με αυτόν της περιόδου του εγκλεισμού είναι πολύ μικρή. Αν όμως ο αριθμός τριπλασιαστεί, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Αυτό σημαίνει ότι εάν η χαλάρωση των μέτρων το προηγούμενο διάστημα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επαφών, τότε θα προκύψει μεγάλος αριθμός θανάτων.

Παρόμοια ανάλυση ισχύει για υπο-πληθυσμούς: διαχωρίζοντας τον πληθυσμό σε «νέους» (κάτω των 40) και «μεγαλύτερους» (άνω των 40) διαπιστώσαμε ότι ενώ η αύξηση των επαφών μεταξύ νέων οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι των θανάτων, η αύξηση επαφών με μεγαλύτερους έχει καταστροφικές συνέπειες. Δυστυχώς, οι ανωτέρω προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν σε πολλές Πολιτείες της Αμερικής και σε αρκετές άλλες χώρες», σημειώνει.

Τονίζει, ακόμα, πως «υπήρξε ακρίβεια στις προβλέψεις μας από τις 2 Μαΐου έως τις 20 Αυγούστου, αλλά επίσης, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, στο ότι ο αριθμός των θανάτων είναι ουσιαστικά ο ίδιος με αυτόν που θα ήταν αν είχε διατηρηθεί ο εγκλεισμός.

Από την άλλη μεριά όμως, ο αριθμός των κρουσμάτων μετά τη χαλάρωση των μέτρων εγκλεισμού συνεχώς αυξάνεται: οι καμπύλες που αφορούν τον αριθμό κρουσμάτων στη Γερμανία και στην Ισπανία δείχνουν ότι αυτός ο αριθμός όλο και απομακρύνεται από αυτό που θα είχε συμβεί αν ο εγκλεισμός είχε διατηρηθεί».

Μετάλλαξη του ιού

Ο καθηγητής σημειώνει πως «η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την σταθερότητα του αριθμού θανάτων υποδηλώνουν κατά τη γνώμη μου ότι, κατά μεγάλη πιθανότητα, ο ιός έχει μεταλλαχθεί.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται στην Ισπανία πριν από δύο περίπου μήνες και ότι βασικός παράγοντας για τη μεγάλη μεταδοτικότητα του κοροναϊού είναι το υψηλό επίπεδο ιικής αποβολής από ασυμπτωματικά άτομα, θεωρώ ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο μετεξελιγμένος ιός είναι λιγότερο θανατηφόρος».

Αναφέρει πως παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στην Ισπανία, όπου σίγουρα υπάρχει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

«Αν στις επόμενες δέκα ημέρες ο αριθμός των θανάτων ακολουθήσει την καμπύλη των προβλέψεών μας, τότε ίσως η πανδημία φθάνει στο τέλος της. Αν όμως ο αριθμός των θανάτων αρχίζει να αποκλίνει από την καμπύλη μας, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Έχουμε ανάλογες καμπύλες για την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετάνια, αλλά δυστυχώς όχι για την Ελλάδα. Όμως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα συμπεράσματά μας για τις ανωτέρω χώρες ισχύουν και για την Ελλάδα» αναφέρει.