ΦΑΡΜΑΚΑ

Ακόμη και δικαστικά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι γιατροί, εάν δεν αποσυρθεί η παλιά εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία συνταγογραφούνται τα φάρμακα με βάση τη δραστική τους ουσία.
“Αυτό ισχύει εδώ και κάποια χρόνια, δεν κατανοώ γιατί επανέρχεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος” μας είπε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Οπως εξήγησε, ο φαρμακοποιός έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ασθενή ότι μπορεί να πάρει το γενόσημο ή το πρωτότυπο και τα κόστη συμμετοχής τους.

Στην ανακοίνωσή του προς τον ΕΟΠΥΥ ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει μεταξύ άλλων:
“Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ της ιατρικής λειτουργίας με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας και κατά της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας.
Με βάση το Ν.4052/2102 καθορίστηκε η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων.
Με την απόφαση όμως του Διοικητικού του Συμβουλίου της 22ας Συνεδρίασης της 21ης Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε στο πεδίο σχόλιο να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία και με το οποίο ρυθμίζεται ο ασθενής και όχι να τίθεται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα.

Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από τη τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής”.

Το έγγραφο καταλήγει:
“Χωρίς να κάνετε λοιπόν καθόλου τον κόπο να συζητήσετε αυτό το σοβαρό θέμα μαζί μας, εκδώσατε αυτή την εγκύκλιο, την οποία δεν αποδεχόμαστε βάσει και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας και των προσφυγών μας στο ΣτΕ, θεωρώντας ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων.

Σας καλούμε λοιπόν να αποσύρετε την «απαράδεκτο» αυτή εγκύκλιο, να συζητήσετε το θέμα αυτό μαζί μας, το οποίο είναι πράγματι σοβαρό και να θέσουμε τους όρους του καλλίτερου αποτελέσματος με το μικρότερο κόστος.

Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούμε με όποιον τρόπο θεωρούμε προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά”.

Τι αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ
Την προσοχή των γιατρών στην πιστή τήρηση των διατάξεων κατά τη διαδικασία της έκδοσης συνταγών εφιστά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της, υπογραμμίζοντας ότι οι συνταγές πρέπει να χορηγούνται με αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας κάθε φαρμάκου και μόνο στο 15% των συνταγών ο γιατρός μπορεί να χορηγεί φάρμακο με εμπορική ονομασία, που θα πρέπει όμως να το αιτιολογήσει επαρκώς.

Η επιτροπή ελέγχου συνταγογράφησης διαπίστωσε ότι κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν ποσότητες φαρμάκων που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά συνταγογράφησης που ο γιατρός, είτε στο πεδίο “οδηγία” είτε στο πεδίο “σχόλια”, προτείνει εμπορική ονομασία φαρμάκου και οι εν λόγω γιατροί δεν χρησιμοποιούν το 15% της εμπορικής ονομασίας που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί πως η διαπίστωση παραβάσεων κατά την έκδοση συνταγών όπου δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις επισύρει κυρώσεις.