Την εκτίμηση ότι ο κορονοϊός, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη ύφεση το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ξαναέρθει, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό και δη τον ανεμβολίαστο, έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη προειδοποίηση εκπροσώπων του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) σχετικά με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν εξαλειφθεί, όπως η ιλαρά.
Ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε
«Ο κορονοϊός έχει πραγματικά πολύ μεγάλη ύφεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε. Πιθανόν θα ξανάρθει. Όταν ξανάρθει, τέλος», είπε ο καθηγητής μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
Μικρο- επιδημίες από την μείωση εμβολιασμών
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε διάφορα μέρη του κόσμου έχει ξεκινήσει να κάνει «μικρο- επιδημίες».
Υψηλή η μεταδοτικότητα της ιλαράς
Συγκεκριμένα η ιλαρά είναι από τα πιο μεταδοτικά αναπνευστικά ιογενή νοσήματα, με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα – τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον κορονοϊό, εξήγησε, συνιστώντας τον σωστό εμβολιασμό έναντι της νόσου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. «Πρέπει και οι ενήλικες να εμβολιαστούν. Όποιος δεν έχει νοσήσει από τα 18 μέχρι τα 28 – 30 έτη, μπορεί να κάνει κανονικότατα τις δύο δόσεις του εμβολίου και να καλυφθεί», είπε αναφερόμενος στο εμβόλιο της ιλαράς.
«Δυστυχώς με τον κορονοϊό το πράγμα λίγο με τα εμβόλια ξέφυγε, καθώς, παρασυρόμενοι αρκετοί συμπολίτες μας από τον αντιεμβολιαστικό πόλεμο που έγινε, οι άνθρωποι αντέδρασαν και εναντίον του κακού που τους βρήκε, και που άλλαξε τις ζωές μας όλων», είπε ο καθηγητής.
Σχετικά με την επανεμφάνιση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και κίτρινου πυρετού στην Αφρική «με απότομη αύξηση» το 2024, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι και στην Ελλάδα καταγράφηκε μικρή αύξηση των κρουσμάτων και «πολύ σοφά ο ΕΟΔΥ κάνει παρεμβάσεις με αύξηση των εμβολιασμών σε πληθυσμούς οι οποίοι είναι δύσκολοι στην προσέγγισή τους, όπως οι πληθυσμοί των Ρομά σε προσφυγικούς καταυλισμούς».
Κάθε γονιός να προστατεύει το παιδί του
«Αλλά πέρα από αυτά που κάνει η πολιτεία, θα πρέπει κάθε γονιός να προστατεύσει το παιδί του και την δημόσια υγεία. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, έχει φτιαχτεί με πολύ σωστά επιστημονικά κριτήρια και με πολύ μεγάλη αγάπη για τα παιδιά», είπε.
Σε ύφεση γρίπη και κορονοϊός
Αρκετά έντονο χαρακτήρισε ο καθηγητής το φετινό επιδημικό κύμα γρίπης με 74 θανάτους, υπενθυμίζοντας ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να εμβολιάζονται με τα ενισχυμένα εμβόλια γρίπης τα οποία απαιτούν συνταγογράφηση, ενώ το απλό εμβόλιο της γρίπης μπορεί να το κάνει και ο φαρμακοποιός.
«Είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι να κάνουν τα ενισχυμένα εμβόλια», ανέφερε, εξηγώντας ότι «όταν γερνάμε, η φυσική μας άμυνα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γερνάει και αυτό».
Σημείωσε δε, ότι «η γρίπη σκοτώνει λιγότερο από τον κορονοϊό και επειδή είχαμε εμβολιαστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, η γρίπη δεν άφησε περισσότερους νεκρούς», και πρόσθεσε: «Τώρα και τα δύο νοσήματα είναι σε σαφέστατη ύφεση».