Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων
Στο “πικ” βρίσκεται η γρίπη

Σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης παραμένει η Ελλάδα, ενώ στις ΜΕΘ της Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη, νοσηλεύονται 4 άτομα, μεταξύ αυτών και ένα παιδάκι 2,5 ετων.

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 7 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης να έχουν ανέλθει στους 60 έως την περασμένη Κυριακή.

Το ίδιο διάστημα, 17 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έναντι 24 την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των ατόμων που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ κατά την τρέχουσα περίοδο έχει ανέλθει σε 195.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Οργανισμού, από το σύνολο των θανάτων, οι 33 αφορούν άνδρες και οι 27 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία τα 75 έτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων αυτών ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συνιστάται εμβολιασμός, αλλά είχαν εμβολιαστεί μόλις οι 23 (ποσοστό 40,4%).

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Άλλοι, όμως, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.