Ο κοροναϊός αλλάζει την καθημερινότητά μας
Έξαρση των κρουσμάτων στα τέλη Απριλίου, περιμένουν οι ειδικοί

Ενώ κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού δεν έχει κάνει έως τώρα την εμφάνισή του στην Κρήτη, οι επιστήμονες προβλέπουν έξαρση του ιού στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι “δεν πρόκειται για άσκηση” και καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάρει περισσοτερο στα σοβαρά την κρίση με τον ιό.

Στα 45 έχουν φθάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χωρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση. Από την Πέμπτη, μέχρι χθες προστέθηκαν στην λίστα 14 νέες περιπτώσεις, ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός.

Οι 14 νέες περιπτώσεις σχετίζονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους στην οποία συμμετείχε ο 67χρονος από την Ηλεία. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού που έκανε ο λοιμωξιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμούς Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκαν θετικοί στον ιό 11 από τους ταξιδιώτες και 3 επαφές τους.

Αλλάζει επίπεδο η εξάπλωση του ιού – Πιθανό να νοσήσει το 15% του πληθυσμού

Πλέον οι ειδικοί αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στην πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης και στην αποφυγή πανικού.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, αποδεικνύουν τη «δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Κατ’ επέκταση τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας, αλλά με τα μέτρα που λαμβάνονται «στόχος είναι να καθυστερήσει η γρήγορη διασπορά της νόσου» τονίζουν οι ειδικοί.

«Δεν χρειάζεται κανένας πανικός» επαναλαμβάνει δοθείσης ευκαιρίας ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα καθ’ υπερβολή μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου».

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, σπεύδοντας να προσθέσει, προκειμένου να προλάβει, όπως τόνισε,- την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Συνηγορώντας ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» τονίζει ότι «το θέμα είναι πόσο περισσότερα και με τι ρυθμό αύξησης».

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη να είχε ορίσει έναν συντονιστή που θα συντόνιζε τις δράσεις της Ευρώπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για ιό με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα μίλησε στο MEGA και η Τζένη Κρεμαστινού, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, εκτιμώντας ότι η έξαρση του κορωνοϊού αναμένεται περίπου σε ένα μήνα από τώρα.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πότε θα γίνει η έξαρση του ιού στη χώρα μας. Πιστεύεται πως θα γίνει τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας χρήσιμες οδηγίες η ίδια πρόσθεσε ότι «σε περιπτώσεις κατ’ οίκον νοσηλείας πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Ένας άνθρωπος που προσέχει καποιον που νοσεί δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα κολλήσει.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού. Σε περιπτώσεις βαριές, που πρέπει να γίνει νοσηλεία στο νοσοκομείο δίνονται κάποια φάρμακα που χορηγούνται και σε ανθρώπους με AIDS και ιντερφερόνη», συμπλήρωσε.

«Ασφαλώς και όσοι νοσούν, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα. Μόνο έτσι μπορούν να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων» τόνισε η κυρία Κρεμαστινού, εκτιμώντας ωστόσο ότι -τουλάχιστον προς το παρόν- δεν συντρέχει λόγος να κλείσουν μαζικά τα σχολεία.