Ο αναπλ. καθηγητής κ. Γιώργος Νότας και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Λένα Μπορμπουδάκη

Ποια κλινικά δεδομένα των πρώτων στιγμών ενός ασθενούς με τροχαίο ατύχημα είναι κρίσιμα για την καλή έκβαση της υγείας του; Η Α’ ή η Β’ θεραπεία είναι καλύτερη για τον τάδε ασθενή που μεταφέρεται επειγόντως στο ΤΕΠ με εγκεφαλικό;

Xρηματοδότηση σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ, μέσω Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων, εξασφάλισε η 7η ΥΠΕ Κρήτης για την συμμετοχή των ΤΕΠ των νοσοκομείων του νησιού σε διεθνές πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Στόχο έχει την σύνθεση ηλεκτρονικού φακέλου για τον κάθε ασθενή, ώστε να του παρέχονται άμεσα όλες οι ιατρικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη.

Πρόκειται για το HORIZONS στο οποίο συμμετέχουν άλλα 10 ερευνητικά ιδρύματα της εταιρείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιστημονικόυπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Γιώργο Νότα, υπεύθυνο του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΑΓΝΗ.

Το ακριβές ποσό που εξασφάλισε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης είναι 455.000 ευρώ.

Μπορμπουδάκη: “Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κονδύλια”

“Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε κονδύλια για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας του νησιού, να διεκδικούμε την συμμετοχή μας σε προγράμματα που προάγουν την έρευνα και μας βοηθούν να βελτιώνουμε συνεχώς τις παροχές μας προς τους πολίτες”, δήλωσε στην “Π” η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη.

Γ. Νότας: “Πως θα παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στην επείγουσα ιατρική”

Ο κ. Γ. Νότας μίλησε στην “Π” για το πρόγραμμα που θα βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών στα ΤΕΠ. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του:

“Μέχρι σήμερα, οι δυνατότητες για έρευνα στην επείγουσα ιατρική περιορίζονταν από την ίδια την φύση και των τρόπο λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).

Ο τεράστιος αριθμός ασθενών που επισκέπτονται τα ΤΕΠ σε συνδυασμό με την μεγάλη ένταση δουλειάς που συχνά χαρακτηρίζει αυτά τα τμήματα, καθιστούν την συλλογή αξιόπιστων δεδομένων πρακτικά ανέφικτη. Ταυτόχρονα, η δυσκολία λήψη συναίνεσης για συμμετοχή σε κάποια μελέτη από ένα βαρέως πάσχοντα και η διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων είναι επιπλέον περιορισμοί για την έρευνα αυτών των δύσκολων καταστάσεων.

Παραδείγματος χάριν, ποια κλινικά δεδομένα των πρώτων στιγμών διαχείρισης ενός ασθενούς με τροχαίο ατύχημα είναι κρίσιμα για την καλή του έκβαση; Ποια στοιχεία ενός ασθενή με εγκεφαλικό τον κάνουν κατάλληλο για ανταπόκριση στην θεραπεία Α ή στην θεραπεία Β;

Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί ένα τέτοιο χάσμα θα μπορούσε να είναι η απευθείας εξαγωγή τέτοιων πληροφοριών από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, αποφεύγοντας την συλλογή ευαίσθητων δεδομένων. Κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή περιορίζεται σε λίγα ακαδημαϊκά κέντρα με πάρα πολλούς πόρους. Ένας μεγάλος όμως όγκος κλινικών πληροφοριών που θα μπορούσαν να κρύβουν λύσεις για πολλά σύγχρονα κλινικά και ερευνητικά ερωτήματα στην επείγουσα ιατρική μένει ανεκμετάλλευτος.

Και αυτό γιατί η συγκέντρωση “συνεπών” δεδομένων από τα ηλεκτρονικά αρχεία δεν είναι κάτι τόσο απλό. Μόνο ένα μικρό μέρος των δεδομένων που καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία των νοσοκομείων είναι δομημένο και οργανωμένο, π.χ. τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων και οι μετρήσεις ζωτικών σημείων όπως είναι η πίεση και η θερμοκρασία. Οι περισσότερες από τις κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τους ασθενείς περιέχονται σε ελεύθερο κείμενο το οποίο συχνά λόγω φόρτου εργασίας είναι ελλιπές.

Επιπλέον, με τα υπάρχοντα συστήματα, η μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών μετά την επίσκεψή τους στο ΤΕΠ είναι ανέφικτη, ενώ τα πραγματικά κλινικά αποτελέσματα (π.χ. η επιβίωση μετά από ένα μέτριο τραύμα σε ένα υπερήλικα) μπορεί να χρειάζεται να μετρηθούν μήνες μετά από την επίσκεψη.

Την απάντηση σε αυτή την δύσκολη εξίσωση θα προσπαθήσει να την δώσει το πρόγραμμα eCREAM, με το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 455.000€ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZONS η 7η ΥΠΕ σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής και Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Επείγουσας Ιατρικής Γιώργο Νότα.

Σημαντικό ρόλο στην διεκδίκηση της πρότασης είχε όλη η ομάδα που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προγραμματισμού της 7ης ΥΠΕ και συγκεκριμένα την κ. Αιμιλία Μαγκαναράκη καθώς και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης της 7ης ΥΠΕ”.

Χάραξη πολιτικής για την υγεία των πολιτών

Ο ίδιος επεσήμανε:

“Από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ερευνητική ομάδα σε συνεργασία και με την ομάδα πληροφορικής της ΥΠΕ υπό τον κ. Γιώργο Μοσχοβάκη, θα συνεργαστούν με άλλα 10 ερευνητικά ιδρύματα και εταιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα 5 χρόνια (με συνολική χρηματοδότηση 7.294.250€) για να αναπτύξουν, με την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, νέες τεχνικές λύσεις για την εξαγωγή κλινικών πληροφοριών που περιέχονται σε διαφορετικές ιατρικές πηγές για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, υψηλής δομής, βάσεων δεδομένων για ασθενείς που επισκέπτονται τα οργανωμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) όλης της Κρήτης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν τεχνικές αναγνώρισης και επεξεργασίας φυσικού λόγου (Natural Language Processing – NLP) στην Ελληνική Γλώσσα οι οποίες θα υποστηρίζουν ένα σύστημα ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ όλου του νησιού.  Τελικά, η οργάνωση όλης αυτής της πολύτιμης πληροφορίας εκτιμάται ότι θα δώσει ένα συγκριτικό ερευνητικό πλεονέκτημα στην Κρήτη και, με σεβασμό στην Ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, θα επιτρέψει την ποιοτική χάραξη πολιτικής για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.