Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου  που εμφανίζεται φέτος στην Κρήτη ταυτοποίησε το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος.

κουνούπια

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου  που εμφανίζεται φέτος στην Κρήτη ταυτοποίησε το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος, είπε στην “Π” ότι δείγμα αίματος της ασθενούς εστάλη στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας το οποίο αποτελεί το μοναδικό εργαστήριο αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κρήτη.

Ο διευθυντής του ΕργαστηρίουΚλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος

Ο τελικός εργαστηριακός έλεγχος, για τυπικούς λόγους, θα πραγματοποιηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ασθενής ηλικίας περίπου 80 ετών νοσηλεύθηκε από τις 31 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου στην Παθολογική κλινική του Βενιζελείου και έχει ήδη πάρει εξιτήριο.

Εισήχθη στο νοσοκομείο με τα τυπικά συμπτώματα του ιού, εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα και ο εργαστηριακός έλεγχος που ακολούθησε «έδειξε» τον ιό.

“Κάναμε δύο φορές έλεγχο στο δείγμα με τις απόλυτα ειδικές και ενδεδειγμένες μεθόδους που καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τώρα περιμένουμε και τον τυπικό έλεγχο από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημείωσε ο κ. Σουρβίνος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη περιστατικό του ιού του Νείλου στο Ρέθυμνο.

 

Περιμένουν νέα κρούσματα

Δεύτερη σε κρούσματα στην ΕΕ από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατατάσσεται η χώρα μας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας προειδοποιεί δε ότι αναμένεται εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων της λοίμωξης, σε γνωστές και σε νέες περιοχές, κατά το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με καταγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), έως τις 3 Αυγούστου έχουν συνολικά καταγραφεί 111 κρούσματα της νόσου σε χώρες της ΕΕ, με 51 κρούσματα στην Ιταλία (και 2 θανάτους), 43 κρούσματα στην Ελλάδα, 10 κρούσματα στην Ουγγαρία και 7 στη Ρουμανία, ενώ 70 κρούσματα έχουν καταγραφεί ήδη και στη Σερβία (με 4 θανάτους).

 

κουνούπι

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και ως εκ τούτου θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο απρόβλεπτη η κυκλοφορία του και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης.

Ως κύριοι παράγοντες της έξαρσης της λοίμωξης στη χώρα μας θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας καλεί τους πολίτες να λάβουν μέτρα πρόληψης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με στόχο και τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Να σημειωθεί ότι το 75%-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου 20%-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο και λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους.

Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ

Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας

Όπως έχει γράψει η “Π”, το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής και του ΠΑΓΝΗ είναι πλέον σε θέση να παρέχει ένα ευρύτατο φάσμα ιολογικών εξετάσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες διαγνωστικές μεθοδολογίες, τόσο σε ορολογικό όσο και σε μοριακό επίπεδο. Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου αποτελείται από αναλυτές τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι είναι μοναδικοί για την Κρήτη, καθιστώντας το Εργαστήριο κέντρο αναφοράς όχι μόνο για το νησί, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε, έχοντας λάβει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, ανήκει πλέον στο δίκτυο των Εργαστηρίων Αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα επιτήρησης όπως αυτό της επιτήρησης των ιών της ιλαράς και ερυθράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας κ. Σουρβίνος ο οποίος το διευθύνει επισημαίνει: “Το Εργαστήριό μας παρέχει τις υπηρεσίες του τόσο σε νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς, ανιχνεύοντας τόσο κοινούς ιούς, όσο και σπάνια ιικά παθογόνα.

Η συνδρομή του είναι καθοριστική τόσο σε επιδημίες, π.χ. ιός της ιλαράς, σε εποχικές εξάρσεις, π.χ. εποχή γρίπης, όσο και σε περιόδους με ιδιαιτερότητες, όπως η ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου κατά τη θερινή περίοδο, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών, στον γενικό πληθυσμό και στη δημόσια υγεία της Κρήτης εν γένει.

Θα ήθελα να τονίσω ότι το σημαντικό αυτό έργο του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας πραγματοποιείται αποκλειστικά με δικούς του πόρους και όχι μέσω επιχορηγήσεων από τοπικούς δημόσιους φορείς, όπως τυγχάνουν άλλα Εργαστήρια Ερευνητικών Ινστιτούτων, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να τύχει ανάλογης αναγνώρισης ως κεντρικής υγειονομικής δομής και αντίστοιχης υποστήριξης από τους φορείς της Περιφέρειας και της δημόσιας υγείας».