Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης

Τα βήματα θεραπείας αλλά και προστασίας από τον κοροναϊό περιγράφει ο  καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, κ.  Αχιλλέας Γραβάνης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«1)Πρόσφατα περιγράφηκε η χημική δομή του ενζύμου πολυμεράση του κοροναϊου που χρησιμοποιεί ο ιός για να αναπαραχθεί μέσα στα κύτταρα του ασθενούς που μολύνει. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα και τεχνητή νοημοσύνη, σύντομα θα σχεδιαστούν και συντεθουν μικρά μόρια, ειδικοί αναστολείς του ενζύμου και επομένως του πολλαπλασιασμού του (νέα, ειδικά αντιιικά φάρμακα). Θα χρειαστούν ίσως 8-12 μήνες για να δοκιμαστούν σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς.

Επομένως, το επόμενο έτος μάλλον θα τους έχουμε σε κλινική χρήση.

2) Τουλάχιστον 7 μεγάλες και μικρές φαρμακευτικές εταιρείες ασχολούνται με το εμβόλιο, αφού γνωρίζουμε τώρα το ακριβές γονιδίωμα του ιού.

Η Moderna από τη Βοστώνη έστειλε ήδη το πρώτο εμβόλιο στο NIH (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής) για κλινικές δοκιμές. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ξεκινώντας από το επόμενο έτος, θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά το ποσοστό κάλυψης θα είναι το ζητούμενο της κλινικής χρήσης τους.

3)Πολλά γνωστά αντιιικά φάρμακα κατά του HIV / HPV, οι ανθελονοσιακες ουσίες υδροξυχλωροκινη-χλωροκίνη αλλά και νέα αντιιια όπως η ρεμντεσιβιρη φαίνεται να εμποδίζουν ορισμένες από τις επιζήμιες επιδράσεις του κοροναϊού. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί κλινικά, τα φάρμακα αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα για κλινική χρήση

4) Αντισώματα που απομονώνονται από ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό και έχουν ανανήψει βοηθούν στο περιορισμό του και ήδη χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές επιπλοκές».

Ο καθηγητής σημειώνει ότι «η προστασία από τον ιό με εμβολιασμό και η θεραπεία του με ανιιικη αγωγή διαφόρων μορφών είναι θέμα χρόνου (μάλλον θέμα 8-14 μηνών).

Τούτου λεχθέντος, οι μόνες προστατευτικές ενέργειες σήμερα είναι η απομόνωση των ασθενών που έχουν μολυνθεί και η τήρηση των ατομικών υγειονομικών συνθηκών (πλύσιμο των χεριών και των επιφανειών με απολυμαντικά, μη άγγιγμα του πρόσωπο, των ματιών της μύτης κ.λπ.).

Η προσωπική και κοινωνική ευθύνη όλων μας είναι άκρως απαραίτητη ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες. Μένουμε σπίτι!».