Ε πιασαν δουλειά τα συνεργεία του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
“Οι ΜΕθ πριν την πανδημία ήταν 557 τώρα είναι 1.242, αυτή είναι η αλήθεια”, είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους δυπεάρχες

Έπιασαν δουλειά τα συνεργεία του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τη διαμόρφωση του ισογείου, όπου θα δημιουργηθεί η νέα ΜΕΘ μετά τη δωρεά ύψους 1.300.000 του Ιδρύματος.

Το έργο παραδίδεται στα μέσα Φεβρουαρίου και σχεδόν διπλασιάζει εν μέσω πανδημίας τις κλίνες εντατικής στο νοσοκομείο που πλέον θα φθάνουν τις 27.

“Οι κλίνες από 16 θα φθάσουν τις 27 και θα υπάρξει η δυνατότητα επιπλέον επέκτασης σε δεύτερο χρόνο”, μας είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Γεωργόπουλος.

“Το έργο, το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ίδρυμα Νιάρχος, εμείς ως νοσοκομείο δεν ανακατευόμαστε καθόλου”, μας είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η τελική σύμβαση με το ίδρυμα υπεγράφη στις 13 Νοεμβρίου. Τα συνεργεία του Σ. Νιάρχος άρχισαν να δουλεύουν από την περασμένη Παρασκευή και όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα, η νέα ΜΕΘ που θα διασυνδέεται με την υπάρχουσα, με εξωτερικό ασανσέρ, θα παραδοθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για γιατρούς και ΜΕΘ και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την Κρήτη

Την προκήρυξη νέων θέσεων, ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από την κρίση, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το πρωί με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

«Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές, οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες 1.242»

Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690. Οι εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», δήλωσε. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Οι διοικητές των ΥΠΕ, αναφέρθηκαν στο επιδημιολογικό προφίλ της περιφέρειάς τους, αλλά και στο τι σχεδιασμός έχει γίνει.

Στις 88 οι κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 56 για Covid

Η Λένα Μπορμπουδάκη, διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ανέφερε ότι το επιδημιολογικό προφίλ της Κρήτης είναι σε καλά επίπεδα και παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες μετά την άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων.

Όπως είπε, έχουν αναπτυχθεί 388 κλίνες COVID-19 στα οκτώ νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να υπάρχει κάλυψη σε ολόκληρο το νησί. Προσέθεσε ότι υπήρξε μέριμνα για αύξηση του υγειονομικού προσωπικού πριν την εμφάνιση του κοροναϊού, με 210 γιατρούς συν 650

νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να έχουν αναλάβει καθήκοντα στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Με βάση τα έργα που είναι σε εξέλιξη  σε πολλές μονάδες του νησιού η Διοικητής δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα η Κρήτη θα διαθέτει 88 κλίνες ΜΕΘ -εκ των οποίων οι 56 θα προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό. Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως γίνεται καταγραφή της διαθεσιμότητας ιδιωτών γιατρών και έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.