Ένας στους 12 ασθενείς διεθνώς έχει πέσει θύμα ιατρικού λάθους, ωστόσο τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ). Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τους 337.025 ασθενείς που εξετάστηκαν από το 2000 έως το 2009, το ιατρικό προσωπικό έκανε κάποιο λάθος σε περίπου 20.221 ανθρώπους.
Τα περισσότερα λάθη έγιναν σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα και αφορούσαν είτε τη χορήγηση λάθος φαρμάκου είτε λάθος δόσης ή επρόκειτο για χειρουργικό λάθος.
Τα νοσοκομεία υποχρεούνται νομικά να αναφέρουν τα ιατρικά λάθη που συμβαίνουν ενώ ο ασθενής περιθάλπεται – κάτι το οποίο όμως δεν συμβαίνει πάντα καθώς απαιτείται από τους γιατρούς να, παραδεχτούν τα λάθη τους, που μερικές φορές είναι θανατηφόρα.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ μέχρι και έξι στα επτά τέτοια λάθη δεν αναφέρονται κάτι που συνεπώς καθιστά εύλογη την υποψία ότι οι ασθενείς που υπέστησαν ιατρικά λάθη κατά τη δεκαετία που ανέλυσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πρέπει να ήταν περισσότεροι.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι οι ψυχολογικές, φυσιολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ιατρικών σφαλμάτων βαρύνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μαζί με τις μόνιμες αναπηρίες και τους θανάτους.
Στην έρευνά τους οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επισημαίνουν ότι οι αριθμοί όσων υποστηρίζουν ότι υπέστησαν ζημιά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι σχεδόν εφάμιλλοι όσων υποφέρουν από χρόνιες νόσους όπως η πολλαπλή σκλήρυνση στις ανεπτυγμένες χώρες.
Με βάση την ανάλυσή τους, οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι περίπου τα μισά περιστατικά τραυματισμών, ψυχολογικών τραυμάτων, λοιμώξεων και άλλων λαθών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Με το 12% των ασθενών να πεθαίνουν εξαιτίας αυτών των λαθών, οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση για καλύτερη πρακτική ασφάλειας των ασθενών και τήρηση του πρωτοκόλλου ενημέρωσης για τα ιατρικά λάθη.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η πρόληψη της βλάβης στους ασθενείς αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε όλα τα ιατρικά ιδρύματα», έγραψαν.
Απαιτούνται καλύτερες διαδικασίες για την πρόληψη τέτοιων προφανών -αλλά και απειλητικών για τη ζωή- λαθών καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν καλύπτουν τα λάθη τους όταν αυτά βλάπτουν τους ασθενείς.