Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις δομές υγείας του νησιού συζήτησαν με τη νέα διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων απ’ όλη την Κρήτη
Εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων σε δομές υγείας απ’ όλη την Κρήτη συζήτησαν χθες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη διοικήτρια της ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις δομές υγείας του νησιού συζήτησαν με τη νέα διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων απ’ όλη την Κρήτη. Αιχμή του δόρατος οι ελλείψεις σε προσωπικό και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ που οργάνωσε την παράσταση διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν μαζί μας εκπρόσωποι από τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Χανίων, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Βενιζελείου, Ιεράπετρας, τα σωματεία εργαζομένων ΘΨΠΧ, ΠΕΔΥ, 7ης ΥΠΕ, εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα κέντρα υγείας και εργαζόμενοι με ελστικές σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ, επικουρικοί κλπ). Παρευρέθηκε και εξέφρασε την αλληλεγγύη του το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η κρατική χρηματοδότηση της υγείας ολοένα και μειώνεται στο όνομα των περιορισμών που θέτουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ παράλληλα επεκτείνονται οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι η σοβαρή υποστελέχωση, που επιδεινώνει τις συνθήκες δουλειάς μας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών.

  • Με τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο η κυβέρνηση, ενώ παρέχει απλόχερα περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, κλιμακώνει την επίθεση στις κλαδικές συμβάσεις, καταπατώντας ακόμη περισσότερο τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα, ενώ προχωράει στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων-μελών συνδικάτων, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας.
  • Η τακτική ανακύκλωσης της ανεργίας και της ομηρίας των συμβασιούχων συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων:
  • 1.200 εργαζόμενοι ΟΑΕΔ απολύονται τον Νοέμβρη και 2.800 τον Φλεβάρη.
  • 1.100 επικουρικοί γιατροί απολύονται ως 31/12/19.
  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη απολύονται τους επόμενους μήνες.
  • Με την προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού σε δομές υγείας, δεν λύνεται το πρόβλημα των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα είναι στους επιτυχόντες, αφού οι αιτήσεις είναι υπερδεκαπλάσιες των θέσεων.