Ποιες είναι οι αδυναμίες και ποια τα πλεονεκτήματα ανάπτυξης της αγοράς του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, που μπορεί να φέρει οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργείται ροή χρημάτων στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις αεροπορικές εταιρείες;
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και τον υποψήφιο διδάκτορα Δημήτρη Μπατάκη, οι βασικές υπηρεσίες που θα πρέπει να παρέχει ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, η οδοντιατρική, η πλαστική χειρουργική, η ρομποτική, η οφθαλμολογία και τα ιαματικά λουτρά.
Επίσης, το κράτος πρέπει να βοηθήσει νομοθετικά, θεσμοθετώντας ένα κανονιστικό πλαίσιο, διότι η χώρα προς στιγμή δεν έχει οργανωμένο πλαίσιο για τον ιατρικό τουρισμό, καθώς επίσης και τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Επιπλέον τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες είναι το πλεόνασμα του ιατρικού δυναμικού που υπάρχει, το οποίο είναι εξειδικευμένο, οι χαμηλές τιμές έναντι άλλων χωρών και η παρεχόμενη φροντίδα στους ασθενείς, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής και διατροφής.
Επίσης σημαντικό είναι το κεφάλαιο των policy makers. Οι περισσότεροι policy makers ασχολούνται με το μικρό κόστος και όχι με το είδος της υπηρεσίας. Όμως, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο, διότι όταν ο ασθενής λάβει υπηρεσίες με κακή ποιότητα, θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία αποκατάστασης, γεγονός που αποφέρει μεταξύ άλλων και ψυχολογική πίεση σε αυτόν.
Στην Ελλάδα, και όσον αφορά τον οδοντιατρικό τομέα, τα βασικά πλεονεκτήματα που υπάρχουν είναι ότι οι οδοντίατροι έχουν καλές σπουδές στην Αμερική, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι καλύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι πιστοποιημένες. Για το λόγο αυτό, ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την εξωσωματική γονιμοποίηση και την οδοντιατρική, λόγω χρησιμοποίησης σωστών ιατρικών πρωτοκόλλων και η στελέχωση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα πρέπει να γίνει με εξειδικευμένο προσωπικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρακτικών του ιατρικού τουρισμού είναι αυτό της Ιταλίας. Η Ιταλία στέλνει στην Κροατία 2.000 άτομα το μήνα για οδοντιατρικά περιστατικά σε πάρα πολύ καλές κλινικές, με κόστος κάτω του μισού, όμως με κακές παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται υψηλά κόστη και επαναλαμβανόμενες θεραπείες.
Οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”, επισημαίνουν ότι:
“Η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού, προσελκύοντας κατά κύριο λόγο άτομα από την Ευρώπη, τα αραβικά κράτη και την περιοχή της μεσογείου. Τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν είναι το εύκρατο κλίμα, τα ξενοδοχεία και οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται. Όμως, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού είναι η πιστοποίηση των νοσηλευτικών μονάδων.
Οι πιστοποιήσεις είναι δύο, η αμερικανική και η ευρωπαϊκή. Οι υπηρεσίες που θα αποτελέσουν τα “βαριά όπλα” του ελληνικού ιατρικού τουρισμού είναι η αιμοκάθαρση, οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Επίσης, είναι εφικτή η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με το να παραχωρήσει το δημόσιο χώρους, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες, ενώ ο δημόσιος τομέας θα μπορεί να συμμετέχει στην προσπάθεια, αρκεί να λάβει πιστοποίηση.
Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει σύμπραξη των φορέων για την προσέλκυση των ασθενών, δηλαδή η συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων, ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών. Ένα βασικό πρόβλημα που αναδύεται είναι ότι δεν υπάρχει σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία άλλων χωρών.
Ένα ακόμα πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει βίζες σε χώρες εκτός Σέγκεν, όπως κάνει για παράδειγμα το Ντουμπάι, που εκδίδει βίζες 3μηνης διάρκειας, οι οποίες μπορούν να πάρουν 6 μήνες παράταση. Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν πιστοποίηση, εύκολη πρόσβαση των ασθενών στην χώρα και έκδοση βίζας, χωρίς μεγάλο κόστος. Τη λύση στο θέμα της βίζας θα πρέπει να δώσουν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού”.
Όπως επισημαίνουν, “για εφαρμογή του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, είναι αναγκαίο να γίνουν κάποιες σημαντικές κινήσεις. Αρχικά, ίδρυση Υφυπουργείου Ιατρικού Τουρισμού ή Ειδικό Επιμελητήριο Επιχειρήσεων Ιατρικού Τουρισμού, για να αναλάβει την όλη υποστήριξη της προσπάθειας.
Επίσης, πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η στόχευση που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι φορείς της χώρας, για να αποφασίσουν σε ποιες χώρες θα απευθυνθούν. Οι ιδανικότερες χώρες θα ήταν οι ευρωπαϊκές, οι χώρες της μεσογείου και οι χώρες στις οποίες υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, μέσω της ομογένειας”.