φωτογραφίες με τον συνωστισμένο κόσμο στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ τον καιρό της πανδημίας

Σε παθογένειες του παρελθόντος με εξετάσεις χωρίς ραντεβού ή αδιαφανείς διαδικασίες για να το κλείσεις, αποδίδει το δυσλειτουργικό εδώ και χρόνια σύστημα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες με τον συνωστισμένο κόσμο στην είσοδο του νοσοκομείου.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος είπε στην “Π” ότι για τις εικόνες αυτές έχουν διαχρονικά ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις.

Διοίκηση: Πληρώνουμε τις παθογένειες του παρελθόντος

Ο κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης
Γιώργος Χαλκιαδάκης

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει: «Η λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων αποτελεί προτεραιότητα για κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο. Είναι προφανές ότι κάθε νοσοκομείο προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εξεταζομένων. Η παρουσία της πανδημίας έχει οξύνει τις ανάγκες των ασθενών.

Για αποφυγή κάθε παρερμηνείας, που πιθανόν δημιουργείται από υποβολιμιαίες κοινοποιήσεις, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: Στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν 221 τακτικά εξωτερικά Ιατρεία και για το 9μηνο του 2020 έχουν εξεταστεί 75.536 ασθενείς (παρά τους δύο (2) μήνες που δεν είχαμε λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων).

Αναγνωρίζοντας το δεδομένο της υψηλής προσέλευσης, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου  σε ειδικότητες όπως π.χ. Ενδοκρινολογικά, σε συνεργασία με τους ιατρούς, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των ιατρείων, μειώνοντας το χρόνο αναμονής στο μισό, δημιουργούμε νέα ιατρεία όπως π.χ.

Ειδικό Ρευματολογικό Ιατρείο, Ιατρείο Οστεοπόρωσης κ.ά., ενώ βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία μετακίνησης σε άλλους χώρους, από τον χώρο των ιατρείων όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα, γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Σωματείου Εργαζομένων, απελευθερώνοντας έτσι χώρους που θα χρησιμοποιούνται ως ιατρεία».

Υπάρχει λίστα ασθενών

Ο ίδιος σημείωσε: «Καθημερινά στην είσοδο υπάρχει λίστα ασθενών για την ομαλή προσέλευση τους, η παρακολούθηση και τήρηση της οποίας, οφείλει να γίνεται πιστά. Επίσης με γνώμονα την αποφυγή συνωστισμού, υπάρχει Floοr manager στο χώρο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.

Αναγνωρίζουμε ότι το σύστημα διαχείρισης των ραντεβού είναι δυσλειτουργικό εδώ και χρόνια, ενώ δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος κωδικοποίησης των περιστατικών στο σύστημα μηχανοργάνωσης του νοσοκομείου μας.

Για το λόγο αυτό επεξεργαζόμαστε των διαχωρισμό των ιατρείων σε Γενικά και Ειδικά και τον προγραμματισμό των ραντεβού μόνο μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Νοσοκομείου.

Δυστυχώς, οι παθογένειες του παρελθόντος με εξετάσεις χωρίς ραντεβού ή αδιαφανείς διαδικασίες κλεισίματος, έχουν δημιουργήσει στον κόσμο την εντύπωση, ότι χρειάζεται προσωπική φυσική παρουσία για το κλείσιμο του ραντεβού.

Σίγουρα εικόνες συνωστισμού είναι δυσάρεστες για όλους μας και έχουμε λάβει τα διοικητικά μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων. Την ίδια στιγμή αυξάνουμε τον αριθμό των διαθέσιμων τηλεφωνικών γραμμών

Πρωταρχικός στόχος της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ αποτελεί η προστασία της υγείας των ασθενών αλλά και η υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου μας την οποία στηρίζει και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σ’ αυτό».

Πρόεδρος εργαζομένων: Ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις

Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης
Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης σε δηλώσεις του στην “Π” τονίζει: «Για τις εικόνες συνωστισμού που σήμερα υπήρξαν στο ΠΑΓΝΗ πρώτη μέρα του μήνα που κλείνονται ραντεβού ευθυνη έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις,  επιβεβαιώνουν αυτό που τόσα χρόνια τονίζαμε οι μαχόμενοι υγειονομικοί.

Ότι χωρίς την ουσιαστική ανάπτυξη, ενίσχυση και  διεύρυνση της  δημόσιας ΠΦΥ και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού  και του υπόλοιπου προσωπικού οι λίστες αναμονής θα αυξάνονται και μαζί η  ταλαιπωρία του συμπολίτη μας να κλείσει ένα ραντεβού.

Αποτέλεσμα έχει η παραπάνω κατάσταση να οδηγεί  τον κόσμο ή στον ιδιωτικό τομέα ή στα απογευματινά ιατρεία  που είναι  επι πληρωμή.

Το πρόβλημα δεν  θα λυθεί ούτε με τεχνικό τρόπο κρύβοντας κάτω από το χαλί ραντεβού μόνο την 1 του μήνα τηλεφωνικά  ή ηλεκτρονικά, έξαλλου το τελευταίο (τηλεφωνικό κεντρο) πλέον έχει ξεπεράσει  τις αντοχές του,  το πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών μόνιμων.

Τα ραντεβού για αιμοληψίες  από εξωτερικό ιατρό είναι  ένα μήνα. Υπάρχει πρόβλημα στους ρευματολόγους στους ενδοκρινολόγους, οφθαλμίατρους   αγγειοχειρουργικά παιδοκαρδιολογους και στις 31/7  οι λίστες αναμονής ήταν  περίπου  3500 και τώρα είναι  5240».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος εκτός από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που απαιτούνται πρέπει να αναπτυχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.