Οι γιατροί... ξεχνούν να εμβολιαστούν

Οι γιατροί “βομβαρδίζουν” κάθε χρόνο τέτοια εποχή τον κόσμο προκειμένου να εμβολιαστεί για να προφυλαχθεί από τον ιό της γρίπης, το οξύμωρο όμως είναι ότι πάρα πολλοί από αυτούς, αν και πρέπει, δεν κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμοξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας
Ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας

Ενώ για παράδειγμα το 89,3% των γιατρών του Βενιζελείου εμβολιάστηκαν πέρυσι και το νοσοκομείο πέτυχε πανελλαδική πρωτιά σε εμβολιαστική κάλυψη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου εμβολιάστηκαν μόνο 3 στους 10 γιατρούς.

“Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό, προσωπικές επιλογές, φοβίες, ακόμη και ανεπαρκής ενημέρωση” είπε στην “Π” ο κ. Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ο οποίος σχολίασε ότι τουλάχιστον το 40% των υγειονομικών σε ένα νοσοκομείο θα έπρεπε να κάνει το εμβόλιο.

 

Τα χειρότερα και η πρωτιά της Κρήτης

Σε άλλα νοσοκομεία της χώρας η εικόνα στο θέμα αυτό είναι πολύ χειρότερη αφού κατά μέσο όρο το 20% των γιατρών εμβολιάζονται.

Γεγονός είναι πάντως ότι η 7η ΥΠΕ Κρήτης πέτυχε την 1η υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης των επαγγελματιών υγείας για την περίοδο 2018-2019 πανελλαδικά για 2η χρονιά.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για την 7η ΥΠΕ ήταν 55,9% ενώ το πανελλαδικό ποσοστό αντιγριπικού εμβολιασμού του προσωπικού υγείας ήταν 43,8% για τα Κ.Υ. και 30,6% για τα νοσοκομεία.

Τρία νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ ήταν μέσα στα 10 πρώτα νοσοκομεία της χώρας με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Συγκεκριμένα στο ΓΝΗ “Βενιζέλειο” (89,3%) που ήταν πρώτο, στο Γ.Ν. Ρεθύμνου (58,3%) (τέταρτο) και το Γ.Ν. Κ.Υ. Σητείας (51%) (όγδοο).