Η σωστή εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών εν μέσω πανδημίας ώστε να μην καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία τους είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το οποίο αγωνίζονται καθημερινά οι γιατροί που τους παρακολουθούν ενώ στη φαρέτρα τους υπάρχουν νέες θεραπείες που αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους.
Με αφορμή την διεξαγωγή του συνεδρίου Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας που άρχισε χθες και γίνεται διαδικτυακά, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας Δημήτρης Μαυρουδής μίλησε στην “Π” για τις θεραπευτικές εξελίξεις που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο καλύτερα γίνεται το πρόβλημα της υγείας τους εν μέσω κοροναϊού.
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε χθες το απόγευμα με κεντρικό θέμα συζήτησης “Covid-19 και καρκίνος” ενώ οι ομιλητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
- Συντονιστές: Ι. Μπουκοβίνας, Λ. Βαμβακά́ς, Δ. Μαυρουδής
- Ετοιμότητα του Συστή́ματος Υγείας Λ. Μπορμπουδάκη
- Η διαχεί́ριση των ασθενώ́ν με καρκί́νο Σ. Αγγελά́κη
- Ογκολογικό́ς ασθενή́ς και κοροναϊός Μ. Θεοδωρίδου
- Κοινωνική ετοιμό́τητα και κοροναϊός̈ Ειρ. Παπαδάκη.
“Αγωνιζόμαστε για την καλή εξυπηρέτηση των ασθενών, δεν είναι πάντα εύκολο” τόνισε ο κ. Μαυρουδής, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής η εικόνα είναι καλή. Υπάρχουν μικρές ολιγοήμερες καθυστερήσεις στην διεξαγωγή επεμβατικών πράξεων π.χ. τοποθέτηση καθετήρων, βιοψίες και σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να προχωρήσει έγκαιρα και σωστά η θεραπεία ωστόσο προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη” είπε σημειώνοντας ωστόσο ότι “υπάρχει άγχος και αγωνία από πλευράς των ασθενών”.
Οι θεραπείες εξελίσσονται συνεχώς
Όσον αφορά τις νέες θεραπείες, σε πολλές μορφές καρκίνου, (πνεύμονα, μαστού, προστάτη, ωοθηκών κ.ά.), τόνισε ότι “εξελίσσονται συνεχώς με νέα φάρμακα, ενδείξεις, αγλόριθμους που αλλάζουν τη σειρά της χορήγησης θεραπειών φέρνοντας καλύτερα αποτελέσματα”.
Ο κ. Μαυρουδής υπογράμμισε επίσης ότι η πανδημία είναι μια ευκαιρία για να πάνε μπροστά άλλοι τομείς όπως είναι ο ψηφιοποιημένος ατομικός φάκελος υγείας ασθενών, η περαιτέρω αξιοποίηση της τηλεϊατρικής της τεχνικής νοημοσύνης με νέα μοριακά δεδομένα κ.ά.
Οι θεραπείες είναι πολύ καλύτερες σήμερα απ’ ό,τι ήταν 5 χρόνια πριν
“Σήμερα το προσδόκιμο ζωής των ασθενών είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία και οι μοριακές τεχνικές βοηθούν στις εξατομικευμένες θεραπείες. Κάθε χρόνο υπάρχει βελτίωση στο θέμα αυτό” τόνισε ο καθηγητής. Ο ίδιος τόνισε ότι η βελτίωση των διαγνωστικών τεστ βοηθούν στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εμπλουτίζοντας την φάρετρα των ειδικών”.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, το συνέδριο, που ολοκληρώνεται το Σάββατο, και είναι πλέον θεσμός, έχει ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων αν και γίνεται για πρώτη φορά διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.
Ογκολογικοί ασθενείς με Covid-19
Να σημειωθεί ότι στο ΠΑΓΝΗ διαγνώστηκε ογκολογικός ασθενής με Covid-19 ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, είχε ήπια συμπτώματα, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παρέμεινε σε καραντίνα σπίτι του.