Συναγερμός για τον παρβοϊό μετά τον θάνατο 3χρονης: Συρροή κρουσμάτων στο ίδιο νηπιαγωγείο

Ανησυχία έχει προκληθεί από την είδηση πως ένα κοριτσάκι 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα μετά από λοίμωξη με παρβοϊό (Parvovirus B 19).

Το κοριτσάκι που φοιτούσε σε νηπιαγωγείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης νόσησε και κατέληξε στις αρχές Απριλίου.

Το παιδί είχε παρβοϊό, μαζί με αδενοϊό, κάτι που του προκάλεσε οξεία μυοκαρδίτιδα και κατέληξε.

Το ανησυχητικό είναι πως στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο σημειώθηκαν ακόμα 10 κρούσματα ορισμένα από τα οποία νοσηλεύονται ενώ υπάρχουν και μερικά παιδιά ασυμπτωματικά.

Στις 10 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού νηπιαγωγείου, όπου φοιτούσε και το άτυχο κοριτσάκι.

Μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ σύστησε τη διακοπή της λειτουργίας του παιδικού σταθμό για δύο εβδομάδες και ζήτησε να γίνει απολύμανση του χώρου.

Στη συνέχεια, προχώρησε στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών.

Σε επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ, το οποίο κοινοποιήθηκε στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας με ημερομηνία 1 Μαΐου αναφέρεται ότι:

Με τα δεδομένα έως 26/4/2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.
Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο παρβοϊός βρίσκεται σε έξαρση τον χειμώνα και την άνοιξη στην Ευρώπη και οι παιδίατροι καλούνται να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Τι είναι ο παρβοϊός

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19), γνωστός και ως ιός του λοιμώδους ερυθήματος ή «πέμπτη νόσος», είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που παρατηρείται συνήθως στα μικρά παιδιά, μπορεί ωστόσο να προσβάλλει και τους ενήλικες.

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 είναι διαφορετικός από τον παρβοϊό που προσβάλλει τους σκύλους και τις γάτες, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορείτε να κολλήσετε από το κατοικίδιό σας, αλλά ούτε και να του μεταδώσετε τη νόσο.

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής, μολυσμένων αντικειμένων, καθώς και μολυσμένων σωματικών υγρών (π.χ. σταγονίδια βήχα, αίμα). Για να περιορίσετε τον κίνδυνο μετάδοσης θα πρέπει να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα κ.τ.λ.). Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του παρβοϊού.

Στα περισσότερα υγιή παιδιά, η λοίμωξη με παρβοϊό εμφανίζει ήπια ή και καθόλου συμπτώματα και δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορούν να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα.

Συνήθως, οι ενήλικες που μολύνονται με τον ιό εμφανίζουν πιο βαριά συμπτώματα σε σχέση με τα παιδιά, ιδίως εάν ο οργανισμός τους είναι ευάλωτος. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία
Άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή κάποιας νόσου)
Άτομα που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης
Τα συμπτώματα του παρβοϊού
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του παρβοϊού είναι ένα κόκκινο εξάνθημα και στα δύο μάγουλα του ασθενούς.

Τα περισσότερα πρώιμα συμπτώματα θυμίζουν εκείνα που παρατηρούνται σε άλλες νόσους, όπως στο κρυολόγημα και τη γαστρεντερίτιδα. Περιλαμβάνουν:

Πυρετό
Ανακάτεμα στο στομάχι
Πονοκέφαλο
Ρινική καταρροή
Ενόχληση
Το εξάνθημα συνήθως κάνει την εμφάνισή αρκετές μέρες μετά την έναρξη των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον κορμό τους μηρούς και στο υπόλοιπο σώμα του ασθενούς, ενώ μπορεί να προκαλεί και φαγούρα. Συνήθως το εξάνθημα έρχεται και φεύγει για μια περίοδο περίπου 3 εβδομάδων, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική αμερικανική κλινική Mayo Clinic.