Κάνουν πίσω οι διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου στην αναστολή λειτουργίας τακτικών και απογευματινών ιατρείων
«Με σύνταξη 400 και 650 ευρώ, πώς θα πληρώσουμε από 3.000 και πάνω για επέμβαση κήλης σε ιδιωτικό θεραπευτήριο;» αναρωτιούνται οι συνταξιούχοι του ν. Ηρακλείου και πολλοί άλλοι φορείς που αγωνιούν για το Βενιζέλειο και αγωνίζονται για την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Χθες πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στην είσοδο του νοσοκομείου, ζητώντας από την κυβέρνηση να στηρίξει το νοσηλευτικό ίδρυμα που καταρρέει καθώς έχει δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αποφασίστηκε και η συμμετοχή τους σε συλλαλητήριο για την υγεία στις 18 ή 20 Οκτωβρίου με αφετηρία το Βενιζέλειο και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.
Γιατί φοβόμαστε να αρρωστήσουμε
«Φοβόμαστε να αρρωστήσουμε, γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό, να προγραμματίσουμε μια επέμβαση, ταλαιπωρούμαστε ακόμη και για να γράψουμε τα φάρμακά μας» είπε στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου Γιώργος Λενακάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «αν πληρώσεις βρίσκεις εύκολα γιατρό, εύκολα μπαίνεις και στο χειρουργείο, όμως οι συνταξιούχοι με τις πενιχρές συντάξεις δεν μπορούν να επιβιώσουν, πόσο μάλλον να πληρώνουν για την υγεία τους».
Ο ίδιος είπε ότι η Ένωση γίνεται αποδέκτης πολλών και σοβαρών προβλημάτων ηλικιωμένων ασθενών ακόμη και με επείγοντα προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στα δημόσια νοσοκομεία.
«Όταν η σύνταξη είναι 400 ή 650 ευρώ και μια επέμβαση κήλης στοιχίζει ιδιωτικά 3.000-4.000 ευρώ, πόσοι μπορούν να την πληρώσουν;» διερωτάται ο κ. Λενακάκης.
«Το Βενιζέλειο, που για πολλές 10ετίες κάλυπτε σχεδόν όλη την Κρήτη, σήμερα καταρρέει. Αλήθεια ποιος νοιάζεται και ποιοι ευθύνονται… Η κατάσταση στο Βενιζέλειο θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων, των σωματείων, ολόκληρης της κοινωνίας και όλοι πρέπει να πάρουν θέση» υπογραμμίζει η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου που αριθμεί 35.000 μέλη.
Συλλαλητήριο για την υγεία αλλά με ανοιχτά ιατρεία
Χθες πραγματοποιήθηκε μια ακόμη πολύωρη Γενική Συνέλευση των διευθυντών κλινικών του νοσοκομείου.
Όπως είπε στην «Π» το μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών διευθυντής χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, αυτό που αποφασίστηκε στην παρούσα φάση, είναι να μην υλοποιηθεί η απόφαση για κλείσιμο πρωινών και απογευματινών ιατρείων για να μην ταλαιπωρηθεί περισσότερο ο κόσμος, αλλά να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο για την υγεία.
Επίσης,θα ζητηθεί απο τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές να πάρουν θέση.
Εντωμεταξύ, τα εντέλλεσθε του διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης Νεκτάριου Παπαβασιλείου στους γιατρούς του Βενιζελείου να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου συνεχίζονται και τον Οκτώβριο.
Έρχεται και η σειρά του Πανεπιστημιακού…
Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο σύστημα υγειας του νησιού είναι εκρηκτική.
Μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων στο Ρέθυμνο, Ιεραπετρα και Σητεία σειρά έχει το Βενιζελειο το οποίο πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε τα χειρουργεία, ούτε τα ιατρεία αλλά και πολλές άλλες κλινικές. Είχαμε τονίσει ότι η καταρρευση ενός νοσοκομείου, θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Τώρα ήρθε η σειρά του Βενιζελείου και έρχεται και η σειρά του ΠΑΓΝΗ που δεν μπορεί να σηκώσει από τη μια το βάρος της υγείας όλης της Κρήτης και από την άλλη να επιτελέσει το τριτοβάθμιο ρόλο που θα έπρεπε να έχει.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, της 7ης ΥΠΕ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι βαριές και δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά, συνολικά η απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και η μετατροπή της σε πανάκριβο εμπόρευμα, είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής που υλοποιείται συστηματικά και μεθοδευμένα εδώ και πολλά χρόνια.
Η αδυναμία λειτουργίας πλέον πολλών κλινικών εξαιτίας παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων ενός από τα πιο ιστορικά νοσοκομεία του νησιού με χιλιάδες Κρητικούς που το εμπιστεύονταν και η μετατροπή του σε κέντρο υγειας ειναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα, που ο λαός μας δεν πρέπει να το επιτρέψει να συμβεί.
Ο Ηρακλειωτικος λαός χρειάζεται να παλέψει για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για να μην μετατρέπει το Βενιζέλειο σε Κέντρο Υγείας, να παλέψει ώστε το ΠΑΓΝΗ να παίξει τον Τριτοβάθμιο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν νέα κέντρα υγείας σε όλο το νόμο».
Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Σεπτεμβρίου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο γίνονται μόνο οι επείγουσες επεμβάσεις, καθώς πλέον λειτουργούν μόνο 2 χειρουργικές αίθουσες και βρίσκονται σε λίστα εκατοντάδες άνθρωποι που περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να υποβληθούν σε επέμβαση.
Μέχρι σήμερα και παρά τις αντιδράσεις η διοίκηση της 7ης YΠΕ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενημέρωση για την αυριανή μέρα του ιστορικού νοσοκομείου.