Συγκίνηση προκάλεσε η είδηση της γέννησης ενός μωρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με επείγουσα καισαρική, καθώς η μητέρα του νοσηλεύεται με γρίπη Η1Ν1 στην Εντατική.
Οι γιατροί, όπως έγραψε η “Π”, προχώρησαν στην επέμβαση, για να μην κινδυνεύσει το μωρό, που γεννήθηκε απόλυτα υγιές. Είναι κοριτσάκι, το πρώτο παιδί της 24χρονης και νοσηλεύεται στο Τμήμα Νεογνών.
Η ίδια παραμένει στην Εντατική, σύμφωνα με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου, Γιάννη Φανουριάκη. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ενώ έπρεπε, δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας θα εισαγάγει επιπλέον 50.000 αντιγριπικά εμβόλια, μετά την αύξηση των περιστατικών της γρίπης το τελευταίο διάστημα.
“Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 19 θάνατοι. Το εύρος ηλικιών των θυμάτων κυμαίνεται από 25 έως 90 έτη. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα άτομα αυτά ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Πέρα από τα δύο τελευταία κρούσματα, έχουν καταγραφεί ακόμα 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Μόνο το 18% όσων ασθένησαν είχαν εμβολιαστεί. Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και τονίζεται η σημασία τού αντιγριπικού εμβολιασμού, ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.
Συμπτώματα και οδηγίες
Όπως αναφέρει ο διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, «τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται αιφνίδια και περιλαμβάνουν πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, καταρροή, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόμαστε εξασθενημένοι για μια εβδομάδα ή περισσότερο.
Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους ή σε ευπαθή άτομα. Εάν παρατηρήσετε δύσπνοια, υψηλό πυρετό ή μειωμένη δραστηριότητα με έντονη υπνηλία, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας. Οι ειδικοί τονίζουν πως ιδιαίτερα σημαντική για την ανάρρωση από τη γρίπη είναι η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας, ώστε εξίσου έγκαιρα να ξεκινήσει και η θεραπεία.
Μέχρι σήμερα η δραστηριότητα του ιού κινείται σε αναμενόμενα πλαίσια, ενώ ακόμη δεν διαφαίνεται κάποια ανησυχητική μετάλλαξη των στελεχών που κυκλοφορούν. Η μη ύπαρξη μετάλλαξης σημαίνει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που διατέθηκε το Φθινόπωρο του 2018 καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους, κρίνεται απαιραίτητη η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο αντιγριπικός εμβολιασμός, όταν ενδείκνυται.
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο από μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα, ενώ τα παιδιά μπορεί να τη μεταδίδουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Για τον λόγο αυτό, οι ασθενείς πρέπει να παραμένουν σπίτι, όταν έχουν συμπτώματα, να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη, όταν βήχουν ή φτερνίζονται, να πετούν αμέσως το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και πάνω από όλα να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους
. Παράλληλα, οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να απευθύνονται στον ιατρό τους και να εμβολιάζονται πριν την έξαρση της γρίπης.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εποχική γρίπη είναι ένα νόσημα χαμηλού κινδύνου, εφόσον ακολουθήσουμε τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας που ενδείκνυνται. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, που χρειάζονται επισταμένης ιατρικής αντιμετώπισης”.