Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και φέτος οι εργασίες του 8ου Παγκρήτιου Διεπιστημονικού Συνέδριου Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου στην Ενεργό και Υγιή Γήρανση που διοργάνωσε η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Υγιούς Γήρανσης του Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στις 22,23,24 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπως και μέσω διαδικτύου με συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα Συνέδρια διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Δήμου Ηρακλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και με την συνεργασία της Εταιρείας Alzheimer Χανίων, Εταιρείας Alzheimer Ρεθύμνου, Ελ.Με.Πα., Ι.Τ.Ε. και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη νόσο Alzheimer-HIAAD.
Το φετινό 8ο Παγκρήτιο Διεπιστημονικό Συνέδριο νόσου Alzheimer όπως και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Υγιή Γήρανση είχαν δομηθεί στη βάση δύο αξόνων.
Ο πρώτος αφορούσε την παρουσίαση της πιο πρόσφατης γνώσης και πρακτικής γύρω από τη νόσο Alzheimer με τρόπο διεπιστημονικό και ολοκληρωμένο, συγκεντρώνοντας επαγγελματίες/επιστήμονες από τον χώρο της ιατρικής, της ψυχολογίας, της νοσηλευτικής, των κοινωνικών επιστημών, της βιολογίας και της βιοχημείας, της διατροφολογίας, της πληροφορικής και της ιατρικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα που παρουσιάζει η νόσος, η θεραπεία της και η φροντίδα του ατόμου/προσώπου με άνοια.
Ο δεύτερος άξονας σκοπό είχε να παρουσιάσει σύγχρονες κατευθύνσεις στην αντιμετώπιση του γηριατρικού ασθενή αλλά και γενικότερα του ενήλικα άνω των 65 ετών και να συστήσει καλές συνήθειες και πρακτικές που προάγουν την ενεργό και υγιή γήρανση και προλαμβάνουν την ευπάθεια.
Γνώσεις που αποκομίσαμε από τις επιστημονικές εργασίες του συνεδρίου είναι, μεταξύ άλλων, ότι η συνεχής μάθηση και η υψηλή εκπαίδευση φαίνεται ότι προστατεύει τους ηλικιωμένους από τη γνωστική έκπτωση. Η χρήση της τεχνολογίας για ψυχοθεραπεία, νοητική ενδυνάμωση, ασφαλή διαβίωση και σωματική άσκηση έδειξε οφέλη ισάξια της δια ζώσης συμμετοχής στους ηλικιωμένους.
Όλες οι μορφές τέχνης και το παιχνίδι βοηθούν τη συναισθηματική κατάσταση των ηλικιωμένων, υγιών ή ασθενών. Επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη ότι υπάρχει αλλαγή της ποιότητας ζωής με τη συμμετοχή ασθενούς σε μη φαρμακευτική θεραπεία και βελτίωση της νοητικής λειτουργίας.
Οι μη φαρμακευτικές ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν τους ασθενείς με άνοια ή Ήπια Νοητική Διαταραχή με ψυχιατρικά συμπτώματα. Τραγικό κομμάτι στη νευροεκφύλιση οι νέοι ασθενείς με άνοια, χωρίς πρόβλεψη από την πολιτεία για αντιμετώπιση των δυσκολιών τους. Η νευροψυχολογική εξέταση είναι απαραίτητη στη διάγνωση των νευροεκφυλιστικών συνδρόμων και την παρακολούθηση της πορείας της άνοιας.
Τα υποκειμενικά μνημονικά παράπονα δεν πρέπει να παραγνωρίζονται. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται και δικαιούνται κοινωνική φροντίδα. Η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με τη γνωστική έκπτωση και την άνοια. Οι περιθάλποντες αναδεικνύονται σε ήρωες, όμως χρειάζονται απαραιτήτως εκπαίδευση και ψυχολογική στήριξη. Το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της προσφερόμενης φροντίδας.
Έχουν αναπτυχθεί πλέον σε νοσοκομεία φυσικοθεραπευτικά πρωτόκολλα για την πρόληψη των πτώσεων των ηλικιωμένων. Ιατροί και νοσηλευτές χρειάζονται ειδική εκπαίδευση στην άνοια για να αντιμετωπίζουν επαρκώς τις σύγχρονες θεραπευτικές προκλήσεις για ασθενείς και περιθάλποντες. Όσον αφορά στο εμβόλιο για τη νόσο Alzheimer οι προσπάθειες ακόμη δεν έχουν επιτυχία. Η έρευνα όμως συνεχίζεται.
Το «Ταξίδι Ελπίδας» της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη νόσο Alzheimer που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια από την Αθήνα, συνέχισε στα Ιωάννινα και θα προχωρήσει μετά στο Ηράκλειο στη Λάρισα και άλλα μέρη της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε υπό τον εξαιρετικό συντονισμό της δημοσιογράφου κας Φανής Καλαθάκη.
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την ελπιδοφόρα παρουσία της HIAAD τα 2 τελευταία χρόνια, θέμα που ανέπτυξε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins κ. Λυκέτσος, καθώς και ο ανοιχτός δημόσιος διάλογος ο οποίος πραγματοποιήθηκε με φροντιστές ατόμων που ζουν με άνοια. Ο πολύ ενδιαφέρων ανοιχτός διάλογος με τους παρόντες φροντιστές ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τους ειδικούς.
Τα τελευταία επιτεύγματα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας παρουσίασε ο Πρόεδρός του κ. Ταβερναράκης
94 διακεκριμένοι ομιλητές και συντονιστές Στρογγυλών Τραπεζιών, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, το Πανεπιστήμιο Columbia, το ΙΤΕ, επαγγελματίες υγείας από τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, όπως και Εταιρείες Alzheimer της Ελλάδας και συνεργάτες επί σειρά ετών της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ παρουσίασαν τις υψηλού επιπέδου και επιστημονικού ενδιαφέροντος εργασίες τους σε 220 παρόντες συμπολίτες μας.
Από τα στοιχεία που έχουμε από το διαδίκτυο, τα συνέδρια παρακολούθησαν (547 μέσω zoom και 1570 προβολές μέσω facebook) και δεχθήκαμε πολλά ευγενικά και ιδιαίτερα τιμητικά σχόλια! Ο αριθμός προβολών στο Youtube είναι μέχρι στιγμής 1391.
Βραβεύθηκαν για την προσφορά τους οι Εταιρείες Alzheimer της Ελλάδας που πρώτες ξεκίνησαν το έργο στήριξης των ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους, -οι Εταιρείες Alzheimer Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Βόλου και Χανίων
Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο για την παρουσία και την ευλογία του, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Κ. Φασουλάκη, τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Ν. Παπαβασιλείου, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου κα Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, τους Προέδρους της Ιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ.κ. Ι. Βαβουρανάκη και Χ. Βαβουρανάκη, την Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ασθενών κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, που απηύθυναν χαιρετισμούς και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Επίσης τους μικρούς Ιωνα και Ορφέα Ζαϊμάκη για την μουσική τους παρέμβαση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την τιμητική παρουσία του και την διαχρονική του στήριξη όπως και στον κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, Πρόεδρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού που επί 17 έτη βρίσκεται αρωγός σε όλες τις προσπάθειες της ΕΓΓΥΗΣ.
Εκφράζουμε επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους τους ομιλητές που μας τίμησαν με την συμμετοχή τους και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, όπως και τις Αρχές του τόπου μας που μας τιμούν και μας στηρίζουν σε κάθε μας προσπάθεια.
Ευχόμαστε υγεία και δύναμη σε όλους! Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ θα συνεχίσει να είναι παρούσα με κάθε δυνατό τρόπο (θα ανακοινωθούν σύντομα νέες δραστηριότητες) και με τη στήριξη όλων να γίνει καλύτερη η καθημερινή ζωή των ασθενών με άνοια νόσο Alzheimer και των περιθαλπόντων τους, όπως και η ποιότητα ζωής όλων των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΘΕΙ ΜΟΝΟΣ!
Για την Οργ. Επιτροπή Ιωάννα Κορτσιδάκη
Πρόεδρος
Επίσης θα θέλαμε να εκφράσουμε ευχαριστίες στον κ. Πρόεδρο και τα στελέχη του ΕΒΕΗ για την παραχώρηση της αίθουσας Καστελλάκη και της υποδομής της, όπως και την ευγενική στήριξη της Υπεύθυνης κας Ελευθερίου και των κ.κ. Γιαννη Φακουρέλη και Στέλλας Λαζανάκη.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
Πληρ. τηλ: 6947816155, 6974192595
e-mail: [email protected]
web site: www.alzheimerheraklion.gr