Στο μικροσκόπιο όλων των αρμόδιων φορέων βρίσκονται τα περιστατικά θρομβώσεων σε Κρητικούς, μετά από το εμβόλιο της AstraZeneca.
Το παραπάνω τόνισε χθες, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, όλα τα θέματα που αφορούν στον κοροναϊό εξετάζονται με διαφάνεια και για αυτό ο κόσμος έχει την ανάλογη ενημέρωση.
«Η ασφάλεια των πολιτών είναι πρώτη από όλα», σημείωσε. Τα συγκεκριμένα αλλά και άλλα περιστατικά διερευνώνται, όπως είπε, με επιστημονικό τρόπο, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των νοσοκομείων, των γιατρών που ανέλαβαν τους ασθενείς, ενώ όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί, όπως είναι ήδη γνωστό, στον ΕΟΦ, την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ο κ. Κικίλιας είπε πως η όποια ανεπιθύμητη ενέργεια αποτελεί μία απειροελάχιστη περίπτωση και πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα να εξετάζουμε τις πιθανότητες και τα στατιστικά στοιχεία. Είπε πως πρέπει να συγκρίνει κανείς τι ισχύει για όσους καπνίζουν, καταναλώνουν αλκοόλ ή λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.
Για το ενδεχόμενο να είχαμε προβληματική παρτίδα, εμφανίστηκε σίγουρος πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως είπε δεν υπάρχει καμία τέτοια συνάφεια.
Η 44χρονη
Εντωμεταξύ, χθες το απόγευμα η 44χρονη που νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο με διαταραχές πτητικότητας και χαμηλά αιμοπετάλια, παρουσίασε επιδείνωση στα απεικονιστικά ευρήματα και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ για νοσηλεία.
Όπως έγραψε η “Π”, στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται και μια 47χρονη που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Είχε εμβολιαστεί στις 3 Μαΐου ενώ έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Το πρώτο περιστατικό αφορούσε 35χρονο από την Ιεράπετρα ο οποίος εμφάνισε θρομβώσεις και μπήκε δύο φορές στο χειρουργείο.
Για όλες τις περιπτώσεις έχει ενημερωθεί ο ΕΟΦ.
“Είναι περίεργο, που εμφανίστηκαν τόσα πολλά στην Κρήτη και όλα μετά το ίδιο εμβόλιο. Αν σχετίζονται όλα βέβαια με το εμβόλιο. Θα διερευνηθούν όλα διεξοδικά και θα έχουμε σίγουρα απαντήσεις. Η Επιτροπή συνέχεια προβληματίζεται και παρακολουθεί στενά το θέμα με τις παρενέργειες των εμβολίων”, τονίζει ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.
Σύμφωνα με τις μελέτες και τη βιβλιογραφία που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα δεν διαφέρει σε ποσοστά από την υπόλοιπη Ευρώπη, Αμερική και Αγγλία σε ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών, ανά αριθμό εμβολιασμένων.
Συγκεκριμένα αυτά τα πολύ σπάνια περιστατικά εμφανίζονται σε 10 εμβολιασμένους ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, ενώ ένα από τα 10 μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.
“Και ολόκληρη η Κρήτη να εμβολιαζόταν, θα έπρεπε να ήταν ένα με δύο περιστατικά το πολύ σε όλη την Κρήτη”, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εξηγεί:
“Δεν γίνεται με 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca στην Κρήτη -κι αν έχουν γίνει τόσα- να υπάρχουν τρία περιστατικά, είναι πολλά. Και ένα στα 100 χιλιάδες να εμφανίζεται -που λένε οι πιο ευφάνταστοι- πάλι είναι πολλά. Η αίσθησή μου είναι για τις δύο γυναίκες ότι μπορεί να μην είναι επιπλοκές του εμβολίου. Θα δούμε…”, σημειώνει.