Στο «κόκκινο»  τα νοσοκομεία  της Κρήτης

Στο «κόκκινο» λόγω καλοκαιριού και τουρισμού βρίσκονται τα νοσοκομεία που λειτουργούν σε συνθήκες μεγάλης πίεσης με αύξηση των τροχαίων, άδειες του προσωπικού και κλειστές κλίνες ΜΕΘ για να αποστειρωθούν, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο κάθε χρόνο.

Επιπλέον τα χειρουργεία είναι μειωμένα κατά 50% μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου και προτεραιότητα δίνεται ασφαλώς στα επείγοντα.

Κλειστές κλίνες ΜΕΘ για αποστείρωση

Όπως είπε στην «Π» ο Βαγγέλης Βολακάκης, διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου, από τις 5 έως τις 15 Αυγούστου, δηλαδή για ένα δεκαήμερο κλείνουν 2 από τα 12 κρεβάτια εντατικής και το νοσοκομείο μένει με 10 κλίνες. «Ειδικά το καλοκαίρι η πληρότητα είναι πολύ υψηλή και το πρόβλημα είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό», ανέφερε.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Βενιζελείου Βαγγέλης Βολανάκης

Όπως είπε η κλινική του χρειάζεται επιπλέον 3 γιατρούς και 10 νοσηλευτές, ενώ ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του υποχρεούνται να κάνουν εφημερίες και σε άλλα νοσοκομεία όπως αυτό του Αγίου Νικολάου. Το νοσηλευτικό ίδρυμα αναγκάστηκε να κλείσει 2 κρεβάτια ΜΕΘ από τα 6 που λειτουργούσε, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί.

Στο Πανεπιστημιακό από τις 22 Ιουλίου έκλεισαν κρεβάτια εντατικής για αποστείρωση (10 σε πρώτη φάση τα οποία έχουν ήδη ανοίξει και άλλα 10 που θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας).

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ Ευμορφία Κονδύλη

Σύμφωνα με την διευθύντρια Ευμορφία Κονδύλη, το Σάββατο 10 Αυγούστου θα βρίσκονται και πάλι σε λειτουργία στο σύνολό τους.

Μείωση 50% στα χειρουργεία

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γιώργος Χαλκιαδάκης μάς είπε ότι από τις 22 Ιουλίου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι μειωμένες κατά 50% για τις άδειες του προσωπικού, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι.

Συνωστισμός στις εφημερίες

Όπως έχει γράψει η «Π», απερίγραπτος συνωστισμός δημιουργείται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων σε ημέρες και νύχτες εφημερίας, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Τα ασθενοφόρα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο, το προσωπικό είναι σε έλλειψη και οι γιατροί κάνουν αγώνα δρόμου για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που περιμένει επί ώρες να ολοκληρώσει τις εξετάσεις του.

Τροχαία, μέθη, παθολογικά προβλήματα, ατυχήματα που σημαίνει πάνω από 500 άτομα σε κάθε εφημερία και ένας ασθενής ανά δυο λεπτά στα Επείγοντα.