Νέο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) για την περιοχή των Επιστημών Ζωής (Ιατρικής και επιστημών Υγείας), επιλέχθηκε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση, ο ομότιμος καθηγητής. Χαράλαμπος Σαββάκης.
Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα, κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Γ.Σ. καθηγητή Κωνσταντίνου Χαριτίδη, να προτείνουν τη θέσπιση βραβείου «Διακεκριμένου Ερευνητή/τριας» στην Μνήμη του εκλιπόντος μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος και επικεφαλής της μονάδας υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕRC), Δρ. Θεόδωρου Παπάζογλου.
Χαράλαμπος Σαββάκης
Ο Χαράλαμπος Σαββάκης είναι ομότιμος καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», επικεφαλής (Head of Node) του Ελληνικού Κόμβου της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής ELIXIR.
Κάτοχος πτυχίου Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικού διπλώματος στην Κυτταρική και Αναπτυξιακή Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Harvard, εργάστηκε ως συνεργαζόμενος ερευνητής (ΕΜΒΟ Fellow) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge UK (1982-84), και υπηρέτησε ως καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1984-2016). Από το 1984 ως το 2008 ήταν παράλληλα συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΜΒ-ΙΤΕ). Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (2009-2010) και πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (2010-2016).
Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει εστιάσει στη γενετική μηχανική εντόμων και στη λειτουργική γονιδιωματική ανάλυση σε έντομα και σε θηλαστικά με τη χρήση μεταθετών γενετικών στοιχείων. Το εργαστήριο του, με την ανακάλυψη και την αξιοποίηση του μεταθετού στοιχείου Μίνως, άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων καταπολέμησης επιβλαβών εντόμων καθώς και για τη βελτίωση τεχνικών λειτουργικής γονιδιωματικής. Έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε θέματα ερευνητικής πολιτικής ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΕΣΕΤ, μέλος του External Advisory Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ειδικό Πρόγραμμα People (Marie Curie Actions) του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (EOΦ), πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒL Council) και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΣΕΚ). Συμμετείχε στον αρχικό σχεδιασμό της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ως Επιστημονικός Σύμβουλος του πρώτου προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC Φώτη Καφάτου κατά τη διάρκεια διπλού sabbatical στο Imperial College London το 2006-2008. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.