Ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος
Ο κ. Γιώργος Σουρβίνος

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που ορίζει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και στα μέλη του Δ.Σ. περιλαμβάνεται ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γεώργιος Σουρβίνος.

Ο ίδιος είπε στην “Π” ότι η συμμετοχή του είναι ιδιαίτερα τιμητική και αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προτίθεται να προσφέρει από τη νέα του θέση.

Ο καθηγητής σημείωσε:

“Η συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι εξόχως τιμητική. Σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η προάσπιση και η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας και ειδικότερα η προστασία της δημόσιας υγείας, δηλαδή η πρόληψη νόσων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της Πολιτείας και της κοινωνίας.

Ο ΕΟΔΥ, μετά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας του, θα πρέπει να αποτελέσει ένα σύγχρονο κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων στα πρότυπα του ευρωπαϊκού ΕCDC και να πρωταγωνιστήσει σε θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως το προσφυγικό, επιδημίες, λοιμώξεις κ.λ.π. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να διαμορφώσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς πρόληψης και παρέμβασης, τόσο σε αναμενόμενες όσο και σε έκτακτες καταστάσεις, π.χ. έκτακτα κρούσματα ταξιδιωτών/επιδημίες/πανδημίες.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται η συνδρομή του ΕΟΔΥ σε θέματα κάλυψης θέσεων ιατρών σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι ΜΕΘ και οι καταυλισμοί προσφύγων. Για πρώτη φορά, στις αρμοδιότητες του ΕΟΔΥ ανήκουν και χρόνια, μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλα, με σκοπό την πρόληψή τους και την ευζωία του πληθυσμού”.

Εργαστηριακή υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας Ο κ. Σουρβίνος συμπλήρωσε:

“Με την ειδικότητά μου ως εργαστηριακός, σκοπός μου θα είναι ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η συμβολή στην οργάνωση της εργαστηριακής υποστήριξης της δημόσιας υγείας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Επιπλέον, θα πρέπει να ενισχυθεί η παροχή έγκυρων επιδημιολογικών και επιστημονικών δεδομένων και πληροφοριών και η προώθηση της λήψης αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα βάσει τεκμηρίωσης.

Η δημιουργία ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού δικτύου εργαστηρίων δημόσιας υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τόσων των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών, ιδιαίτερα σε περιφέρειες, όπως η Κρήτη, με έντονη τουριστική κίνηση και κινητικότητα επισκεπτών από διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Στον Τομέα αυτό, ευελπιστώ στη συνεργασία μου με την Περιφέρεια της Κρήτης καθώς και την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης”.