Σοβαρό πρόβλημα στον σχεδιασμό των ακτινοβολιών δεκάδων ογκολογικών ασθενών συνεχίζουν να προκαλούν οι βλάβες στα μηχανήματα των αξονικών τομογράφων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Μετά την βλάβη στις αρχές Αυγούστου στον παλαιό αξονικό -μηχάνημα εικοσαετίας- το Σάββατο παρουσίασε πρόβλημα και ο καινούριος αξονικός του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τα επείγοντα περιστατικά να κατευθυνθούν στο Βενιζέλειο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Μαυρουδή, περίπου 100 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τον σχεδιασμό των θεραπειών τους. “
Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε να πάνε οι ασθενείς σε ιατρικά κέντρα είτε να περιμένουν.
Φαντάζομαι, χωρίς να το γνωρίζω με βεβαιότητα, ότι κάποιοι από αυτούς θα πήγαν στην Αθήνα” είπε ο καθηγητής.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιάννης Τασσόπουλος, ανέφερε ότι οι βλάβες αποκαθίστανται και η κατάσταση ομαλοποιείται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Π” στις 5 Αυγούστου, σε περιπέτειες μπήκαν μέσα στο καλοκαίρι πολλοί ογκολογικοί ασθενείς που παρακολουθούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου λόγω μιας ακόμη βλάβης που παρουσίασε το παλαιό μηχάνημα -περίπου 20ετίας- του αξονικού τομογράφου.
Η διοίκηση κατάφερε να βρει το ένα από τα δύο ανταλλακτικά που χρειάζονται, όμως το δεύτερο ακόμη αναζητείται εντός και εκτός Ελλάδας. Λόγω της βλάβης δεν μπορεί να γίνει ο σχεδιασμός των ακτινοβολιών για αξιοσημείωτο αριθμό ασθενών και αυτό σημαίνει ότι καθυστερεί η έναρξη του κύκλου των θεραπειών τους.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Γιάννη Τασσόπουλο, η βλάβη παρουσιάστηκε στις αρχές Αυγούστου. Το ένα ανταλλακτικό βρέθηκε και παρελήφθη από το νοσοκομείο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε ένα ακόμη ανταλλακτικό που απαιτείται και αναζητείται και στο εξωτερικό.
Όσον αφορά στον καινούργιο αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου που αποτελεί δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, χρειάζεται ένα πρόσθετο εξάρτημα, απαραίτητο, για να μπορεί να γίνει ο σχεδιασμός των ακτινοβολιών, το οποίο, σύμφωνα με τον διοικητή, έχει παραγγελθεί.
Ο κ. Τασσόπουλος υποστήριξε μιλώντας στην “Π” ότι το πρόβλημα που προέκυψε επηρεάζει μικρό αριθμό ασθενών και αφορά σε ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας τους.
Είπε μάλιστα ότι σε άλλα νοσοκομεία, για παράδειγμα της Αθήνας, η αναμονή για τις θεραπείες είναι 3-4 μήνες, ενώ στο ΠΑΓΝΗ περίπου 30 ημέρες μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των ακτινοβολιών και νωρίτερα, αν πρόκειται για επείγον περιστατικό”.
“Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα και οι βλάβες, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να τα αντιμετωπίσουμε” τόνισε χθες ο ίδιος.