Σοβαρά προβλήματα μοναξιάς και στην Κρήτη

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας πάνω από 30%, δείχνει η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε μέχρι τώρα για το θέμα.

Όσο για την Κρήτη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή ψυχιατρικής Αλέξανδρο Βγόντζα και την Αντιγόνη Λυμπεράκη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. «Μόλις κλείσω την πόρτα, νιώθω μεγάλη μοναξιά», λένε πάρα πολλοί ηλικιωμένοι στο νησί, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πόσο επικίνδυνη είναι για την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Η έρευνα

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανάλυση που έχει γίνει μέχρι στιγμής σχετικά με τη σχέση μεταξύ μοναξιάς, κατάθλιψης και γνωστικής παρακμής, δήλωσαν οι ερευνητές. Η μοναξιά στη μέση και την τρίτη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 31%, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ανάλυση σχεδόν 609.000 ατόμων παγκοσμίως.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, η οποία πλήττει περίπου 7,9 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ – ακόμη και η ποιότητα των κοινωνικών μας σχέσεων.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, διαπίστωσε ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας όλων των αιτιών, της νόσου Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας, η οποία αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους με διαβήτη ή παχυσαρκία.

Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης -ένα γενικότερο πρόβλημα που καλύπτει την απώλεια μνήμης και τα προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, τη συγκέντρωση ή την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων- κατά 15%.

Τα ευρήματα διατηρήθηκαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.

Δείχνουν ότι «η μοναξιά είναι ένας κρίσιμα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μελλοντική ανάπτυξη της άνοιας», όπως δήλωσε ο Páraic Ó Súilleabháin, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία.

Πρωταθλητές στην μοναξιά

Οι ερευνητές από την Ιρλανδία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, συνδύασαν στοιχεία από 21 μελέτες για τη γήρανση σε όλο τον κόσμο, σε μια μετα-ανάλυση που, όπως λένε, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ μοναξιάς, άνοιας και γνωστικής εξασθένησης.

Οι περισσότερες από τις μελέτες ρώτησαν τους ανθρώπους αν αισθάνονταν μοναξιά τουλάχιστον μερικές φορές, ενώ μερικές αξιολόγησαν επίσης πόσο έντονη ήταν η μοναξιά τους.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 35% των ατόμων δηλώνουν ότι αισθάνονται μοναξιά τουλάχιστον μερικές φορές, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών στο νησί

Αν νομίζετε ότι το ζήτημα εδώ στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα δεν μας αφορά, κάνετε λάθος. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος

Βγόντζας και επιστημονικός υπεύθυνος της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας του ΠΑΓΝΗ έχει μιλήσει σε συμπόσια για το θέμα παρουσιάζοντας ανησυχητικά στοιχεία, που αφορούν στο νησί μας.

Οπως είπε στην «Π», το 35% των εξεταζόμενων ασθενών από γιατρούς της Μονάδας εμφανίζει κατάθλιψη και η κύρια αιτία της είναι η μοναξιά. «Σχεδόν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους δίνουμε φάρμακα, είναι όμως αυτή η μόνη λύση; Η απάντηση είναι: Όχι» επεσήμανε ο κ. Βγόντζας υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις από τους Δήμους, τις Κοινότητες, τους Συλλόγους, την εκκλησία.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία επίσης μίλησε στην «Π», ανέφερε ότι ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα και στην Ελλάδα και μάλιστα είναι έντονο στις γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών, που έχουν χάσει τους συζύγους τους.

Όλη η ζωή τους περιστρεφόταν γύρω από την οικογένεια, και όταν τα παιδιά τους κάνουν και εκείνα τις δικές τους οικογένειες και απομακρύνονται από το σπίτι, βιώνουν έντονα το αίσθημα της απομόνωσης, αφού δεν έχουν μάθει σε άλλες διεξόδους και δραστηριότητες.

«Πρέπει στην Ελλάδα να επινοήσουμε τρόπους μακροχρόνιας φροντίδας για όλους αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε η κ. Λυμπεράκη.