Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19, ένας άλλος ιός έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Κίνας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθημερινά πολυάριθμοι ασθενείς συρρέουν στα νοσοκομεία της Κίνας με τις αρχές να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα.
Πρόκειται για τον Ανθρώπινο Mεταπνευμονοϊό (HMPV).
Σύμφωνα με τον Γιώργο Σουρβίνο, καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ο οποίος μίλησε στο patris.gr, πρόκειται για έναν αναπνευστικό ιό που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, και είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα γνωστός από το 2001!
Όπως τόνισε ο καθηγητής στο patris.gr, ο ιός είναι γνωστός και στην Ελλάδα και μάλιστα έχουν ανιχνευτεί κρούσματα κατά το παρελθόν. «Μέχρι στιγμής φέτος δεν έχουμε εντοπίσει κάποιο κρούσμα, ο ιός είναι γνωστός και δεν προκαλεί ανησυχία. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η μαζική έξαρση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για τον γνωστό στους επιστήμονες Mεταπνευμονοϊό ή έχουμε μετάλλαξη;
Τα στοιχεία για τα μαζικά κρούσματα και οι ηλικίες που προσβάλλει -παιδιά και ηλικιωμένους- κάνει τους επιστήμονες να αναρωτιούνται εάν πρόκειται για κάποια μετάλλαξη του ήδη γνωστού ιού.
Επίσημη ενημέρωση από πλευράς των αρχών της Κίνας δεν υπάρχει και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες.
«Περιμένουμε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι υγειονομικές αρχές της Κίνας προκειμένου να έχουμε μία πλήρη εικόνα. Ελπίζουμε να μας τα δώσουν και να τα δώσουν εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής», δήλωσε ο κ. Σουρβίνος.
Πως μεταδίδεται ο ιός
Όπως σε όλους τους αναπνευστικούς ιούς μεταδίδεται μέσω:
– εκκρίσεων από βήχα και φτέρνισμα
– κοντινής προσωπικής επαφής, όπως το άγγιγμα ή τη χειραψία
-επαφής με αντικείμενα ή επιφάνειες που έχουν φορτίο του ιού πάνω τους και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια
Μέτρα προστασίας έναντι του ιού
Όπως τόνισε ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος θα πρέπει να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, δηλαδή:
-υγιεινή των χεριών,
-συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων,
-αποφυγή χώρων με συνωστισμό,
-περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα.
Έτοιμο το εργαστήριο ιολογίας του ΠαΓΝΗ
Στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου υπάρχουν τεστ και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ανίχνευση του μεταπνευμονοϊού. Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Σουρβίνος, «το Εργαστήριο Ιολογίας του ΠαΓΝΗ είναι ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΟ»