Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η καλύτερη διατροφή για μια υγιή καρδιά είναι αυτή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, και τροφές χαμηλές σε λίπος και περιεκτικότητα ζάχαρης.
Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, τρέφουν και βοηθούν στην αποτροπή της οξείδωσης από την κακή χοληστερίνη, έναν από τους κύριους υπεύθυνους για την αρτηριοσκλήρωση. Αυξάνοντας την πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορείτε να μειώσετε αποτελεσματικά τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Τα 3 πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες C, E και η καροτίνη.
Η βιταμίνη C βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και κυρίως στα εσπεριδοειδή και στα λαχανικά που έχουν πράσινα φύλλα. Η βιταμίνη E βρίσκεται σε σπόρους και καρπούς αλλά και στο μπρόκολο. Η καροτίνη βρίσκεται στα κίτρινα, πράσινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, ακτινίδια, σπανάκι, σπαράγγια κ.ά.
Άλλα σημαντικά αντιοξειδωτικά περιέχονται στην ομάδα των φλαβονοειδών, που βρίσκονται στο τσάι, στο κόκκινο κρασί, στη φλούδα του μήλου και στα πορτοκάλια. Το φολικό οξύ, ένας τύπος της βιταμίνης B, μαζί με τη βιταμίνη Β6 και Β12, είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο ομοκυστεΐνης, που συνδέεται με τη στεφανιαία νόσο, βρέθηκε ότι είχαν χαμηλή πρόσληψη αυτών των στοιχείων, τα οποία βοηθούν στο να μην αναπτύσσεται η ομοκυστεΐνη στο αίμα. Πηγή φολικού οξέως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά. Οι βιταμίνες Β βρίσκονται στο ψάρι, στα αβγά, στους σπόρους κ.ά.
Πέντε γεύματα τη μέρα πλούσια σε βιταμίνες.
Για να είστε σίγουροι ότι παίρνετε αρκετά στοιχεία και βιταμίνες, έτσι ώστε να προστατεύετε την καρδιά σας, ακολουθήστε τον κανόνα με τα 5 γεύματα.
Δηλαδή συμπεριλάβετε σε 5 γεύματά σας ημερησίως λαχανικά και φρούτα. Εδώ αναφερόμαστε στα κυρίως γεύματα, αλλά και στα σνακ. Ακόμα και μια πλούσια σαλάτα μπορεί να θεωρηθεί πλήρες γεύμα, ειδικά όταν συνοδεύεται και από λίγο τυρί ή ψάρι.
Και τα λίγα τηγανητά βλάπτουν
Ακόμη κι αν τρώμε τηγανητά μια φορά την εβδομάδα, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Με τις έρευνες των προηγούμενων ετών να εμφανίζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα ως προς το εάν οι τηγανητές τροφές εμποδίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, η μελέτη του VA Boston Healthcare System Ηospital με περισσότερους από 150 χιλιάδες εθελοντές αποδεικνύει επίσημα πώς μας επηρεάζουν τα τηγανητά.
Ακόμη κι αν τρώμε μόνο μία φορά την εβδομάδα τηγανητά τρόφιμα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Παράλληλα, το λάδι όταν θερμαίνεται απελευθερώνει αλδεΰδες, χημικές ουσίες που ενδεχομένως αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη.
Τα τηγανητά τρόφιμα τείνουν επίσης να είναι πολύ λιπαρά και υψηλά θερμιδικά. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να προκαλέσει το «μπλοκάρισμα» των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η διατροφή 154.663 μελών του στρατού αξιολογήθηκε μέσω του προγράμματος Million Veterans Programme (MVP), το οποίο συλλέγει στοιχεία για άνδρες και γυναίκες.
Οι εθελοντές, οι οποίοι απαρτίζονταν στο 90% του συνόλου από άντρες, απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συχνότητα που καταναλώνουν τηγανητά φαγητά.
Αναλύθηκαν επιπλέον τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των βετεράνων, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη, για να διαπιστωθεί η τάση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η στεφανιαία νόσος είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτυχθεί αν οι βετεράνοι καταναλώνουν τηγανητά, ακόμη και αν είναι μία φορά την εβδομάδα, με τον κίνδυνο αυτό να αυξάνεται κάθε φορά που καταναλώνουν τηγανητά.
Επιστημονικές μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα τηγανητά με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.