Η υποστελέχωση ταλανίζει την Παιδοχειρουργική κλινική του ΠαΓΝΗ. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής αλλά και την ίδια την ύπαρξή της, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
“H Παιδοχειρουργική κλινική του ΠαΓΝΗ είναι μια κλινική με αξιοσημείωτο έργο αφού είναι η μοναδική στη Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, εφημερεύει 30 ημέρες το μήνα και λειτουργώντας από το 1990 έχει περιθάλψει χιλιάδες παιδιά και πραγματοποιεί περίπου 360 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο. Οι κτιριακές υποδομές και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός της πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλούς νοσηλείας και θεραπείας παιδιών και βρεφών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
«Όμως η υποστελέχωση του τμήματος κυρίως σε ιατρικό προσωπικό αποτελεί πάγιο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων. Μέχρι πρότινος ήταν στελεχωμένη με τρεις (3) ειδικευμένους μόνιμους παιδοχειρουργούς και 2 επικουρικούς, ενώ ο διευθυντής της κλινικής είναι καθηγητής Χειρουργικής, ορισμένος από την Ιατρική Σχολή ως μέλος ΔΕΠ.
Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής αλλά και την ίδια την ύπαρξη της. Έτσι από τους 2 επικουρικούς γιατρούς, ο ένας προσελήφθη ως επιμελητής Β στα Χανιά και είναι υποχρεωμένος να μεταφερθεί εκεί, ενώ η δεύτερη συνάδελφος βρίσκεται πια σε αναρρωτική άδεια λόγω εγκυμοσύνης.
Επομένως στην πράξη δεν θα μπορεί πια να εφημερεύει, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της κλινικής, με κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες ολόκληρου του μήνα και φυσικά να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εγχειρήσεις. Η αποδυνάμωση του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς αλλά και η απουσία ειδικευομένων παιδοχειρούργων οδηγεί σε άμεσο κίνδυνο κατάργησης ή συγχώνευσης της κλινικής υπό την Γενική Χειρουργική, με τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης να είναι δυσμενείς για τα παιδιά όλης της Κρήτης καθώς συρρικνώνει και υποβαθμίζει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Είναι φανερό ότι οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου είναι τεράστιες. Είναι εύκολο στα λόγια να κατηγορούν το σωματείο εργαζομένων και άλλους λαϊκούς φορείς όταν διαμαρτύρονται για την άσχημη κατάσταση σε υγεία-πρόνοια ότι κινδυνολογούν και υπερβάλουν, αλλά στη πράξη, προκειμένου να μείνουν πιστοί στην πολιτική που θέλει ιδιωτικοποιημένη την υγεία με μίνιμουμ παροχές, δεν κάνουν ούτε το αυτονόητο: να διορίσουν δηλαδή άμεσα και άλλους μόνιμους παιδοχειρουργούς ώστε να συνεχίσει αυτή η κλινική το τεράστιο έργο της και το ίδιο να γίνει και στο νοσοκομείο των Χανίων εφόσον υπάρχει ανάγκη”. Και καταλήγουν:
“Απαιτούμε:
• Να προχωρήσει η άμεση στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση της κλινικής σε καθημερινή βάση.
• Να υπάρξει πλήρης και σαφής αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών της 7ης ΥΠΕ με βάση τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες για σύγχρονη υγεία-πρόνοια και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό ώστε να υλοποιηθούν το ταχύτερο”.