Από μία κλωστή κρέμεται η λειτουργία της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, λόγω έλλειψης ειδικευόμενων παθολόγων. Το παραπάνω τονίζουν, σε επιστολή τους, οι γιατροί της κλινικής.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «μετά τη συνταξιοδότηση τεσσάρων διευθυντών παθολόγων μέσα σε ένα χρόνο προ 6ετίας, η Β’ Παθολογική κλινική έχει μπει σε μια μακροχρόνια περίοδο υποστελέχωσης κατά διαστήματα επιδεινούμενη, που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την λύση του προβλήματος.
Από τις τέσσερις θέσεις που κενώθηκαν μόνο μία έχει πληρωθεί με νέο ιατρό και οι εμβαλωματικές λύσεις που δόθηκαν στηρίχτηκαν αποκλειστικά σε επικουρικούς ιατρούς και προσωρινές μετακινήσεις ιατρών από άλλα τμήματα.
Από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν μείνει μόνο δύο μόνιμοι ιατροί στην κλινική και ένας επικουρικός και μια προσωρινά μετακινημένη επικουρική από το ΤΕΠ».
Οι γιατροί τονίζουν, ακόμα, πως «αφού μεσολάβησαν δύο εξαντλητικοί μήνες με υπέρβαση εφημεριών, αδυναμία να δοθούν τα προβλεπόμενα ρεπό και κανονικές άδειες, η προσωρινή λύση που δόθηκε -και πρόσφερε μικρή ανακούφιση- ήταν η μερική μετακίνηση αγροτικής ιατρού που έκανε τη θητεία της ως αγροτικός στο κ.Βιάννου, η οποία τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνει τη θητεία της και αποχωρεί, χωρίς ταυτόχρονα να έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για την αντικατάστασή της παρά της επανειλημμένες αναφορές για το πρόβλημα.
Καταλήγουμε τελικά σε μια χρονική στιγμή με πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας στα παθολογικά τμήματα, η Β’ Παθολογική να έχει φτάσει στο χειρότερο επίπεδο στελέχωσης από ειδικευμένους ιατρούς τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μετά από ήδη μια μακρά περίοδο εξουθένωσης για το λιγοστό προσωπικό.
Επιπλέον, στην κλινική υπάγεται και το Ηπατολογικό ιατρείο το οποίο παρακολουθεί εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια ηπατοπάθεια από όλη την Κρήτη αλλά και γύρω νησιά και δεν υπάρχει δυνατότητα λόγω ειδικού αντικειμένου να εξυπηρετηθούν εξωτερικά, το οποίο ιατρείο απασχολεί μεγάλο χρόνο ενός από τους ιατρούς.
Ως τώρα με μεγάλη προσπάθεια διατηρείται η ομαλή λειτουργία του ιατρείου εξετάζοντας μεγάλο αριθμό περιστατικών κάθε φορά προς εξυπηρέτηση των ασθενών (ενδεικτικός χρόνος αναμονής για ραντεβού 6-7 μήνες).
Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία τόσο του Ηπατολογικού ιατρείου όσο και της Β’ Παθολογικής κλινικής γιατί η αδυναμία των ιατρών να ανταπεξέλθουν θα οδηγήσει τελικά σε μη ασφαλή λειτουργία για τους ασθενείς.
Περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα άμεσα, μέχρι να έρθουν οι πολυπόθητες προσλήψεις μόνιμων ιατρών που χρόνια περιμένουμε».