Για ποιο λόγο πολλοί έφηβοι, και στην Κρήτη, πίνουν μέχρι να γίνουν “λιώμα”; Γιατί το αλκοόλ τούς εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση που δεν έχουν, την κοινωνικότητα που δεν διαθέτουν και το κυριότερο: “διώχνει” τις δυσάρεστες σκέψεις για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Τελικά το αλκοόλ είναι απόλαυση ή κόλαση;
O Mανόλης Δολαψάκης, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στις εξαρτήσεις και είναι επιστημονικά υπεύθυνος της Κλινικής Ψυχικής Υγείας “Άγιος Χαράλαμπος”, έκανε σχετική ομιλία στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων “Η κρίση εντός μας” που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Ο ίδιος μίλησε στην “Π” για το σοβαρό αυτό θέμα που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για τους νέους σε όλους τους νομούς της Κρήτης.
Ο Μ. Δολαψάκης σημείωσε: “Το πρόβλημα είναι μεγάλο και ίσως πολλοί γονείς δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητά του. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ είναι ναρκωτικό και η συχνή χρήση του από τα παιδιά τους πρέπει να τους ανησυχήσει και μάλιστα πολύ”.
Όπως εξήγησε, ο εγκέφαλος εξελίσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών και η τακτική χρήση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες στα παιδιά.
Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής τόνισε ότι οι νέοι στην Κρήτη αρχίζουν το αλκοόλ από την ηλικία των 14-15 ετών, μαζί με τις παρέες τους, και οι γονείς τους αφενός δεν το σπουδαιολογούν, τουλάχιστον πολλοί απ’ αυτούς, και επιπλέον δεν είναι κοντά στα παιδιά τους για να κατανοήσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να τα “πνίξουν” στο αλκοόλ.
Ο ίδιος ανέφερε: “Πολλά παιδιά πίνουν πολύ γιατί το αλκοόλ τούς βοηθάει να γίνονται πιο δυναμικοί, πιο μαχητικοί, πιο κοινωνικοί. Τους δίνει το κουράγιο που τους λείπει για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής τους”.
Στο ερώτημα τι δείχνει η εμπειρία για τους εφήβους που γίνονται τακτικοί πότες, ο γιατρός είπε ότι “το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν με ένταση το ποτό και ως ενήλικες”.
Η ΔΥΠΕ Κρήτης πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις με εκπαιδευτικούς, για να γίνει προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ από τους μαθητές. Σε σχετική συνάντηση που έγινε πρόσφατα στα Χανιά παρουσιάστηκαν στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών του 2011 που δείχνουν την αυξημένη χρήση του στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου σε σύγκριση με τους μέσους πανελλαδικούς όρους.
- Χρήση αλκοόλ μια φορά μέσα στον μήνα κάνουν το 60,8% νέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά, 63,7% στο ν. Χανίων, 67,9% στον ν. Ρεθύμνου.
- Χρήση αλκοόλ 10 φορές το μήνα κάνουν ένα ποσοστό 11,3% πανελλαδικά, 10,3% στο ν. Χανίων και 12,9% στο ν. Ρεθύμνου.
- Λιγότερα από 5 ποτά το μήνα κάνει το 50,9% των μαθητών στα Χανιά, το 56,9% στο Ρέθυμνο, έναντι του 45,1% που είναι το πανελλαδικό ποσοστό.
- Σε μέθη περισσότερες από 3 φορές στη ζωή τους δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί το 18,7% των μαθητών στο Ρέθυμνο, το 16,3% των μαθητών στα Χανιά, έναντι 15,8 των μαθητών πανελληνίως.
Πίνουν πάνω από 5 ποτά
Στο νομό Ηρακλείου το 59,7% των εφήβων πίνει μια φορά τον μήνα, ενώ το 8,9% πίνει πάνω από 10 φορές το μήνα. Το 42,6% πίνει πάνω από 5 ποτά κάθε φορά και το 13,2% έχει μεθύσει 3 φορές στη ζωή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μία εκ των βασικών αιτιών της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ έχει να κάνει με μια κακή νοοτροπία “επίδειξης ανδρισμού” που υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.
«Είναι ανησυχητικά τα στοιχεία και σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Κρήτης, που κάνουν ακόμα πιο επιβεβλημένη τη συνέργεια για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος, όπως το αλκοόλ» είπε στα “Χ.Ν.” ο κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Ο κ. Δημητρακόπουλος επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των υπηρεσιών υγείας με αυτές της εκπαίδευσης με στόχο την πρόληψη και την αγωγή υγείας.
Το 10% των Ελλήνων εξαρτημένοι από το ποτό
Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ έχει η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ενώ τακτική χρήση κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.
Ένα περίπου 40% κάνει χρήση αλκοόλ πολύ τακτικά, απόλυτη εξάρτηση έχει περίπου ένα 10%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό απέχει πλήρως.