Σημαντικά θέματα αναλύθηκαν στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο του “Ιπποκράτη”

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, που έλαβε χώρα από 18 – 21 Απριλίου 2024, στα Ιωάννινα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ‘Ιππποκράτη΄ “Για ακόμα μια φορά και με την υποστήριξη , την πολυάριθμη και ενεργή συμμετοχή σας, εκπληρώνεται ο πρωταρχικός σκοπός της Εταιρείας μας να προσδώσει μία νέα, σύγχρονη ταυτότητα στο περιεχόμενο, το χαρακτήρα, την ποιότητα, αλλά και το ήθος της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής στην
Ελλάδα.
Μέσα από ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που σχεδιάσαμε για το 6ο Ιπποκράτειο Πανελλήνιο Συνέδριο, προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τις αυξημένες προσδοκίες των Ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας της ΠΦΥ.
Συζητήθηκαν ποικίλα κλινικά ζητήματα καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων. Αναδείχθηκε η συνδιαχείριση (sharing the care) με άλλες ιατρικές ειδικότητες και επαγγελματίες υγείας χρονίων νοσημάτων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης,η Παχυσαρκία, η Άνοια αλλά και οξέων όπως τα ΑΕΕ καθώς και η διαχείριση της καπνιστικής συνήθειας. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις με σενάρια καθημερινής κλινικής πρακτικής, υπήρξαν διεταιρικές συνέργειες όπως για πχ για την ανακουφιστική φροντίδα στην ΠΦΥ.


Γνωρίσαμε τα μονοπάτια Στίγματος στο χώρο της Υγείας και την ανάγκη από-στιγματισμού, συζητήθηκε η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας ενώ δεν έλειψε και το απαραίτητο για τους νέους συναδέλφους «Βήμα των Ειδικευόμενων»
Ιδιαίτερη θέση στις εργασίες του συνεδρίου κατείχε, για άλλη μια φορά, η Εκπαίδευση στην ειδικότητα της Γ/ΟΙ μέσα από την στρογγυλή τράπεζα στην οποία υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΙΚ Γ/ΟΙ) όλοι οι Επιστημονικοί φορείς αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους σε μια προσπάθεια θέσπισης όρων και προϋποθέσεων για την επίτευξη των απαραίτητων αλλαγών στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης εκπαίδευσης και παρεχόμενης δέσμης υπηρεσιών ΠΦΥ από τον Γ/ΟΙ. Ιδιαίτερης σημασίας η τιμητική παρουσία και εναρκτήρια διάλεξη του προέδρου του ΚΕΣΥ(Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) κ. Μπούμπα Δ. για τις προκλήσεις και προοπτικές της εκπαίδευσης στην ειδικότητα αλλά και οι αναφορές του στην πολύτιμη προσφορά του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ στην εκπαίδευση στον χώρο της Γ/ΟΙ που ήρθε σε συνέχεια της εξαιρετικής εισήγησης του προσκεκλημένου Βέλγου καθηγητή Οικογενειακής Ιατρικής κ. Jan De Maeseener, με τίτλο Τraining Family Physicians for the 21st century.


Aνταποκρινόμενοι τις απαιτήσεις των καιρών και των εξελίξεων της Τεχνολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ηλεκτρονικής υγείας, ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Συνέδριο η δημιουργία εφαρμογής για κινητά για τη χαρτογράφηση των Μονάδων εγκεφαλικών στην Ελλάδα, αποτέλεσμα συνεργασίας του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ με την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και τη Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κορυφαία, τέλος στιγμή υπήρξε η ανακοίνωση δημιουργίας του Δικτύου ερευνητών του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ (HiReN) και της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ – HIPPOVERSE που στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πλέον σημαντικά ερευνητικά αλλά και εκπαιδευτικά συνάμα εργαλεία που διατίθενται στους Γ/ΟΙ της χώρας μας, υποστηρίζοντας την τεκμηρίωση του έργου και της αποτελεσματικότητας της Γ/Οι.


Η επιστημονική αναβάθμιση και η συνεχιζόμενη επιμόρφωση των Γ/ΟΙ, είναι τα κλειδιά που θα οδηγήσουν στην πραγματική ανάπτυξη, κατοχύρωση και καταξίωση τόσο της ειδικότητας της Γ/ΟΙ όσο και της ΠΦΥ. Με επιμονή αλλά και αισιοδοξία ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να στηρίζει τις αναγκαίες αλλαγές στην ΠΦΥ και την Γενική/Οικογενειακή Ιατρική.( www.hippocratesgp.gr)”