εμβόλιο
Ρεκόρ εμβολιαστικής κάλυψης του προσωπικού του σπάει το Βενιζέλειο. Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, για το έτος 2017-2018, πήρε πανελλήνιο βραβείο από το Υπουργείο Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη των στελεχών του στον τον ιό της γρίπης, με ποσοστό 46,5% (7ο νοσοκομείο πανελλαδικά).
Και φέτος η προσπάθεια συνεχίζεται με ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στην ενημερωτική ανακοίνωση αναφέρεται:
“Τα στελέχη μας θέλουν την κορυφή. Φέτος, με συνεργασία όλων, το ποσοστό μας είναι ήδη 80%, προσβλέποντας και δηλώνοντας ότι είμαστε το νοσοκομείο που νοιάζεται για τον πολίτη, προάγοντας, όσο το δυνατόν, την προστασία της υγείας του.
Η Διοίκηση ευχαριστεί όλο το προσωπικό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για να αναδειχθεί το νοσοκομείο μας ως ασπίδα προστασίας απέναντι στη γρίπη και ιδιαίτερα ευχαριστεί το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας που, υπό την προϊσταμένη κα Μαυρακάκη Γεωργία, έθεσε το Βενιζέλειο, πανελλαδικά, στη κορυφή των νοσοκομείων που “νοιάζονται”.

Σε έξαρση

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη είναι σε έξαρση και ο αριθμός των ασθενών, που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έφτασε τους 12, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να έχει εισαχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Υπό τα δεδομένα αυτά και ενώ η κορύφωση της γρίπης καταγράφεται παραδοσιακά κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, φέτος οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Και καθώς το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί, σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, το πλέον αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας, οι ειδικοί, απευθυνόμενοι στους πολίτες, με έμφαση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, υπογραμμίζουν ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να εμβολιαστεί κανείς».
Και αυτό διότι επαρκές επίπεδο αντισωμάτων επιτυγχάνεται συνήθως μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρότι οι 11 από τους 12 ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές στη χώρα μας ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι. Πάντως, έχει αναφερθεί μόνο ένα θανατηφόρο κρούσμα γρίπης και αφορά έναν 49χρονο άνδρα με επιβαρυμένο ιστορικό, αλλά χωρίς εμβολιαστική θωράκιση.
Όπως, άλλωστε, προκύπτει από νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν έχει επιτευχθεί, παρά τις επίμονες προσπάθειες ευαισθητοποίησης, η απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (σε ποσοστό δηλαδή 75%).

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν. Υπάρχουν, όμως, σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να σας υποψιάσουν:

Συμπτώματα Κοινό κρυολόγημα Γρίπη

Πυρετός Σπάνια στους ενήλικες Συνήθως υψηλός πυρετός, και στα μεγαλύτερα παιδιά. έως 40⁰ C που διαρκεί 3-4 μέρες
Μπορεί να είναι υψηλός  (έως 39⁰ C στα βρέφη  και στα μικρά παιδιά).
Πονοκέφαλος Σπάνια Έντονος, με απότομη έναρξη
Μυικοί πόνοι Μέτριας βαρύτητας Συνήθως έντονοι
Αίσθημα κόπωσης Μέτριας βαρύτητας Συχνά έντονο.
Μπορεί να διαρκέσει 2  ή περισσότερες εβδομάδες
Έντονη εξάντληση Όχι έντονη, με ξαφνική έναρξη
Καταρροή Συχνά Μερικές φορές
Φτέρνισμα Συχνά Μερικές φορές
Πονόλαιμος Συχνά Μερικές φορές
Βήχας Μέτριας βαρύτητας, Έντονος
παροξυσμικός

Πότε να πάτε στον γιατρό

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
• Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
• Δύσπνοια
• Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
• Λιποθυμικά επεισόδια
• Σύγχυση
• Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί.