Σε τρεις άξονες θα κινηθούν, σε πρώτη φάση, οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στα δημόσια νοσοκομεία που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας και οι συμπράξεις αυτές θα αφορούν στην αγορά εξοπλισμού, τη δημιουργία μονάδων Υγείας αλλά και την χρηματοδότηση για την ανέγερση ολόκληρων νέων νοσοκομείων.
Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ομιλία του στο συνέδριο με τίτλο “Συζητάμε για το Σύστημα Υγείας της επόμενης δεκαετίας”.
Όπως είπε, οι συμπράξεις θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα όπως γίνεται και σε άλλα σύγχρονα και προηγμένη κράτη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Συμπλήρωσε πως υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την Αριστοτέλους για την εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου.
Το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε ιδιωτική επένδυση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μοντέλου ΣΔΙΤ.
“Ο Υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θεματοφύλακας της δωρεάν και δημόσιας υγείας και αυτό είναι με υπογραφή και προσωπική δέσμευση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε:
“Οι ΣΔΙΤ δεν είναι τίποτα παραπάνω, από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Σε όλες τις σύγχρονες, μοντέρνες, προηγμένες χώρες, με υψηλού επιπέδου παροχές υπηρεσιών υγείας, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, εφαρμόζονται αυτά τα μοντέλα.
Οι ΣΔΙΤ κάνουν το κρατικό να γίνεται πραγματικά Δημόσιο.
Το Private Public Partnership, αυτή η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί στη χώρα μας, έτσι ώστε οι πολίτες, ειδικά οι ασθενείς, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί οι οποίοι δεν έχουν και δεν μπορούν και χρειάζονται στήριξη, να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Μιλάμε για τη μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων κατά χρήση και περίπτωση. Είναι μία ΣΔΙΤ που ουσιαστικά είναι leasing και έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες.
Δίνω ένα παράδειγμα: εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, θα μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing, να πάρουμε μηχανήματα από ιδιώτες. Οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη της συντήρησής τους, ακόμα και αν χαλάσει μια βίδα.
Όταν ξεκίνησαν οι ΣΔΙΤ, αν θυμάστε, ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει παραμείνει χρόνια στη θέση αυτή, είχε πολλές αντιδράσεις. Τώρα έχουν γίνει βρεφονηπιακοί σταθμοί έτσι, έχουν γίνει πυροσβεστικοί σταθμοί έτσι, πάει να γίνει ένα φράγμα στη Βόρειο Ελλάδα έτσι. Προφανώς μπορεί να γίνει και κομμάτι της μεταρρύθμισής μας στην υγεία.
Θα είναι δωρεάν για τον πολίτη, θα είναι καλύτερα ποιοτικά, θα συντομεύσει τους χρόνους αναμονής, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός.
Το Δημόσιο βάζει τους κανόνες, το Δημόσιο θα εγγυάται. Προφανώς υπάρχουν στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες χώρες. Για αυτό, η οργανωμένη Πολιτεία θα έχει τον έλεγχο και θα βάζει κανόνες. Όλα τα πράγματα θέλουν σχέδιο. Είναι προφανές, όμως, ότι αυτό είναι το μέλλον”.