ΥΓΕΙΑ - εναλλακτικές θεραπείες

Με παραλυσία, πιθανόν μη αναστρέψιμη, εισήχθη σε νοσοκομείο του Ηρακλείου νεαρός άνδρας ο οποίος έχει προσβληθεί από κακοκήθεια και προτίμησε όμως τις εναλλακτικές θεραπείες με βιταμίνες και βότανα από τη χημειοθεραπεία. Για τις “θεραπείες” αυτές ενημερώθηκε από το ίντερνετ και το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στο νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών θα μπορούσε να θεραπευτεί εάν λάμβανε χημειοθεραπεία την οποία αρνήθηκε.

“Απαγορεύονται οι εναλλακτικές θεραπείες σε κακοήθειες” τονίζουν οι ειδικοί, ωστόσο αρκετοί ασθενείς θέλουν να εγκαταλείψουν τις κλασικές θεραπευτικές μεθόδους και να επιλέξουν εναλλακτικές θέτοντας σε νέους κινδύνους την υγεία τους.Με παραλυσία, πιθανόν μη αναστρέψιμη, εισήχθη σε νοσοκομείο του Ηρακλείου νεαρός άνδρας ο οποίος έχει προσβληθεί από κακοκήθεια και προτίμησε όμως τις εναλλακτικές θεραπείες με βιταμίνες και βότανα από τη χημειοθεραπεία.

Για τις “θεραπείες” αυτές ενημερώθηκε από το ίντερνετ και το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στο νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών θα μπορούσε να θεραπευτεί εάν λάμβανε χημειοθεραπεία την οποία αρνήθηκε. “Απαγορεύονται οι εναλλακτικές θεραπείες σε κακοήθειες” τονίζουν οι ειδικοί, ωστόσο αρκετοί ασθενείς θέλουν να εγκαταλείψουν τις κλασικές θεραπευτικές μεθόδους και να επιλέξουν εναλλακτικές θέτοντας σε νέους κινδύνους την υγεία τους.

Απαγορεύονται οι εναλλακτικές θεραπείες σε κακοήθειες

Η καθηγήτρια αιματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Παπαδάκη υπογραμμίζει: “Εντύπωση μού έχει κάνει το γεγονός ότι ουδέποτε απευθύνθηκε σε εμάς κάποιος εναλλακτικός “θεραπευτής” για αναζήτηση του ιατρικού ιστορικού (νόσος, φάρμακα κ.λπ.) του ασθενούς. Πού, επομένως, στηρίζεται για τη χορήγηση των “θεραπειών” του;

Πού ξέρει τι επιδράσεις θα έχουν στη νόσο που δεν γνωρίζει και τι αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής που επίσης δεν γνωρίζει;Δεν υπάρχει ουδεμία πιθανότητα ανταπόκρισης αιματολογικής κακοήθειας σε εναλλακτικές “θεραπείες”. Χάνεται πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι ασθενείς σε ανυπέρβλητους κινδύνους. Αλλά και ο συνδυασμός τους με χημειοθεραπεία μπορεί να επιφέρει ανυπέρβλητες επιπλοκές”.

Ο καθηγητής γενικής ιατρικής Χρήστος Λιονής είπε στην “Π”: “Γνωρίζω πολλούς ασθενείς με καρκίνο, πάρκινσον, άνοια που θέλουν να εγκαταλείψουν τη θεραπεία τους και να αναζητήσουν εναλλακτικές θεραπευτικές  μεθόδους. Προφανώς αυτό είναι λάθος.Οι ασθενείς με καρκίνο, σοβαρές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, νευροεκφυλιστικά νοσήματα κ.ά πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Ο κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα της επιλογής, αλλά είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο να μην διακόπτει την κλασική θεραπεία του αλλά να συζητάει με τον γιατρό του πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση”.Ο ίδιος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά  ότι “και η πίστη βοηθάει τους ασθενείς, αλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να νομίζουν ότι το λάδι από το καντήλι θα τους κάνει καλά”…

“Οι ασθενείς πρέπει να εμπιστεύονται τον γιατρό τους, να μιλάνε μαζί του, να συζητούν την κατάσταση της υγείας τους, να ακολουθούν τη θεραπεία τους και να φροντίζουν να είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση γιατί οι σκέψεις, θετικές ή αρνητικές, επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού τόνισε ο καθηγητής ΩΡΛ Μανώλης Χελιδόνης. Ο γιατρός δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης ανέφερε:“Υπάρχει μια τάση για τις εναλλακτικές θεραπείες που βρίσκουν βήμα διαφήμισης και προβολής στο διαδίκτυο.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ εναλλακτικές θεραπείες
Σε σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, τα κλασικά θεραπευτικά σχήματα, είναι μονόδρομος, δεν μπορείς να παίζεις με τη ζωή σου” υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στα σοβαρά νοσήματα δεν έχουν θέση οι εναλλακτικές θεραπείες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι γιατροί κι όμως δίνουν ιατρικές θεραπείες και σου λένε “εγώ θα σε κάνω καλά”. Ας μάθει ο κόσμος να ενημερώνεται σωστά, να μην παρασύρεται και σίγουρα να μιλάει με τον θεράποντα γιατρό του πριν κάνει οτιδήποτε εναλλακτικό”.

Όταν οι καρκινοπαθείς πεθαίνουν λόγω πλάνης

«Έχω χάσει ασθενείς από όλες αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες» έγραψε πριν 2 χρόνια στον Guardian η ογκολόγος και συγγραφέας Ρανιάνα Σριβάσταβα, σχολιάζοντας την περίπτωση της νεαρής Βρετανίδας που πέθανε από καρκίνο επειδή προτίμησε τις βιταμίνες από τη χημειοθεραπεία. Η 29χρονη Τζέσικα Έινσκοου δεν είναι η μόνη καρκινοπαθής που πεθαίνει λόγω πλάνης: έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% των ασθενών με καρκίνο χρησιμοποιούν εναλλακτικές θεραπείες, επισημαίνει η Σριβάσταβα.

Και έχει πολλά παραδείγματα να παραθέσει. Όπως μια ασθενής με καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο, η οποία πέθανε από βλάβες στη σπονδυλική στήλη όταν ένας εναλλακτικός θεραπευτής της σακάτεψε την πλάτη με απρόσεκτους χειρισμούς. Ή ο ασθενής που είδε τις οικονομίες του να εξανεμίζονται και τον καρκίνο του προστάτη να φουντώνει, έπειτα από δαπάνες 50.000 δολαρίων για ενδοφλέβιες ενέσεις βιταμινών.

Τελικά μετάνιωσε που δεν ακολούθησε τη σύσταση των γιατρών για χημειοθεραπεία. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση της γυναίκας που αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της όταν ήρθε ο λογαριασμός για τη «φυσική θεραπεία» που είχε ακολουθήσει ο καρκινοπαθής σύζυγός της, πριν τελικά πεθάνει. Υπάρχουν όμως κι άλλες «εναλλακτικές θεραπείες», με ηλεκτρόνια, με μαγνητική ενέργεια, με ειδικές λάμπες, όλες τους θεραπείες που έχουν απορριφθεί από τους επίσημους φορείς, ανάμεσά τους η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Άλλες θεραπείες βασίζονται σε βιταμίνες και μαντζούνια κάθε είδους, τα οποία, όπως προειδοποιεί η Σριβάσταβα, μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει αυτές τις απάτες απειλή για την ασφάλεια των καταναλωτών. Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για διατροφικά συμπληρώματα και όχι για φάρμακα, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι.

Η δρ Σριβάσταβα θεωρεί ότι οι αρχές θα πρέπει να ρυθμίσουν αυτή την αγορά εναλλακτικών θεραπειών, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Ίσως αυτό θα ήταν το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία απελπισμένων καρκινοπαθών, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν και τα χρήματα και τη ζωή τους.