χειρουργικά ράμματα
Οι δικαστικές διαμάχες δημιουργούν προβλήματα στην προμήθεια ραμμάτων στο ΠΑΓΝΗ

Προβλήματα με την επάρκεια χειρουργικών ραμμάτων αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου λόγω της δικαστικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό με προμηθεύτρια εταιρεία.

Το νοσοκομείο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απέκλεισε κάποια προϊόντα της από τους διαγωνισμούς. Για παράδειγμα, υπήρχαν ράμματα που προμηθεύονταν από τη συγκεκριμένη εταιρεία -αν και ήταν πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση- τα οποία έσπαγαν.

Ωστόσο, η εταιρεία κατήγγειλε τον “παράνομο αποκλεισμό της” και δικαιώθηκε στο δικαστήριο, ενώ το Δ.Σ. του νοσοκομείου άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

“Πρόκειται για θέμα νομικής φύσεως που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια το Νοσοκομείο και ελπίζουμε σύντομα να επιλυθεί” είπε στην “Π” ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος τονίζοντας ότι το νοσοκομείο ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια ραμμάτων, εσωτερικών, οφθαλμολογικών, εξωτερικών, χωρίς να “αποκλείει” εταιρείες.

Ο ίδιος σχολίασε ότι το πρόβλημα με την επάρκεια ραμμάτων είναι στη φάση αυτή αντιμετωπίσιμη.

Διοίκηση: “Μας ενδιαφέρει το συμφέρον του Νοσοκομείου”

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Π” τον Μάιο, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, κάθισε με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου μετά από μήνυση συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας παράνομο αποκλεισμό της από ιατροτεχνολογικά προϊόντα που φέρουν τη σήμανση πιστοποίησης CE.

Η πλευρά της πολιτικής αγωγής υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει παραβίαση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά και δικαστικών αποφάσεων που προβλέπουν ότι τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (π.χ. ράμματα) που φέρουν την ειδική σήμανση CE δεν μπορεί να αποκλείονται με ειδικές προδιαγραφές.

«Το θέμα δεν είναι ιατρικό ή αν θα πρέπει να προκριθεί το ένα ή το άλλο ράμμα. Το θέμα είναι η εφαρμογή του νόμου. Οι ισχύουσες διατάξεις επιβάλλουν να μην υπάρχουν προδιαγραφές που θα αποκλείουν τα πιστοποιημένα προϊόντα. Αν είχαν κάποιο πρόβλημα, θα έπρεπε να απευθυνθούν στον ΕΟΦ αλλά δεν το έκαναν ποτέ».

Από την πλευρά της υπεράσπισης, υποστηρίχθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έπραξε μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής προδιαγραφών με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Νοσοκομείου και των ασθενών, με τις πρόσθετες προδιαγραφές για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας.

Ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων. «Κατά σύστημα παραβιάζονται κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαστικές αποφάσεις. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: ή για να ωφελήσουν κάποιον ή να τον βλάψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των κατηγορουμένων επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή. Κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε έφεση.

Εργαζόμενοι: “Χρειαζόμαστε ποιοτικά υλικά”

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, δήλωσε στην “Π” για το θέμα που έχει προκύψει:

“Κάτω από τις δικαστικές διαμάχες, ενστασεις των εταιρειών με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα ράμματα σήμερα ή για άλλες ενστάσεις που κατά καιρούς καταθέτουν διάφορες εταιρείες για διάφορα υλικά και κρύβεται ο λυσσαλέος ανταγωνισμός των εταιρειών (ιατρικού, τεχνολογικού και αναλώσιμου υλικού) για τη διακίνηση των υλικών τους. Ο ανταγωνισμός αυτός οξύνεται από τους νόμους και τις οδηγίες της ΕΕ και των κυβερνήσεων που έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις που οδηγούνται να αγοράζουν τα πιο φτηνά υλικά λόγω της υποχρηματοδότησης.

Η διαμάχη αυτή είναι έξω από την ανάγκη οι ασθενείς κ οι υγειονομικοί να έχουν τα πιο σύγχρονα ποιοτικά υλικά, να αξιοποιούν τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και φάρμακα μακριά από τη λογική του μικρότερου κόστους. Όσο το κριτήριο στη λειτουργία των νοσοκομειων είναι το κέρδος από την πώληση των πιο κερδοφόρων υπηρεσιών του μόνιμα χαμένοι θα είναι οι ασθενείς και οι μαχόμενοι υγειονομικοί.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ύπαρξη ενος κρατικόυ φορέα που θα παρασκευάζει εισάγει και θα διακινεί υψηλού επιπέδου ιατρικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά που θα παρέχεται στα δημόσια νόσοκομεία μέσα από ένα σύστημα κρατικών προμηθειών”.