Επί ποδός οι ιατρικές Αρχές για τα αυξητικά κρούσματα κυρίως κοξάκι, αλλά και για την παιδική πνευμονία στην Κίνα
Επί ποδός οι ιατρικές Αρχές για τα αυξητικά κρούσματα κυρίως κοξάκι, αλλά και για την παιδική πνευμονία στην Κίνα

Επί ποδός βρίσκονται οι ιατρικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα και κατά συνέπεια και στην Κρήτη, από τα αυξημένα κρούσματα τόσο κοξάκι όσο και πνευμονίας, στα παιδιά της Κίνας.

Οι φόβοι για εξάπλωση, ειδικότερα της παιδικής πνευμονίας στην κοινότητα είναι τεράστιοι, με τους γιατρούς να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος.

Μετά την παραδοχή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ότι τα κρούσματα κοξάκι σε όλη την επικράτεια αυξάνονται αλλά και οι φόβοι για πιθανό νέο επιδημικό κύμα εξαιτίας της μυστηριώδους πνευμονίας από την Κίνα, οι Αρμόδιες αρχές έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό και παρακολουθούν στενά όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και τις νεότερες ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ.

Τα κρούσματα κοξάκι εκτός από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρουσιάζουν ανοδική αύξηση σε όλη την επικράτεια τους τελευταίους δυο μήνες.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν ότι σε σημαντικό ποσοστό, η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Στα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η λοίμωξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενη.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα οι Κινέζοι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει τις υγειονομικές Αρχές πως ενδέχεται να σημειωθεί έξαρση των λοιμώξεων από μυκοπλασματική πνευμονία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι κινεζικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει ανιχνευθεί κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο, ούτε ασυνήθιστες κλινικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Λιαονίνγκ, αλλά μόνο η γενική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών που οφείλονται σε γνωστά παθογόνα».

Αναφέρεται ότι τα κοινά μέτρα πρόληψης τόσο για το κοξάκι όσο και για τις αναπνευστικές λοιμώξεις  σύμφωνα με τους ειδικούς περιλαμβάνουν:

-παραμονή στο σπίτι και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα

-συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας (παιδιά και ενήλικες),

-τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα

–κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα. Χρήση χαρτομάντηλου και στη συνέχεια απόρριψη του και πλύσιμο των χεριών,

–πλύσιμο μολυσμένων ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών σε υψηλή θερμοκρασία,

–αποφυγή στενής επαφής και κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (σκεύη φαγητού, ποτήρια, πετσέτες κλπ) για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής και τουλάχιστον καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών ιδιαίτερα αυτών που αγγίζονται συχνά, όπως πόμολα, παιχνίδια και είδη υγιεινής.