Με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και όχι με μετακινήσεις νοσηλευτών από διάφορες κλινικές, επιχειρείται τώρα το άνοιγμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Το Υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ Κρήτης οπισθοχώρησαν μετά τις παραιτήσεις που κατέθεσαν στην νοσηλευτική υπηρεσία 4 νοσηλεύτριες, οι οποίες ενημερώθηκαν ότι πρέπει να μετακινηθούν από την Ογκολογική, Καρδιολογική, Παιδιατρική και Πνευμονολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, για να στηρίξουν το άνοιγμα των κρεβατιών που βρίσκονται εκτός λειτουργίας στο νοσοκομείο.
«Αν θέλουν να ανοίξουν τις κλειστές ΜΕΘ να φέρουν προσωπικό, δεν είναι δυνατόν να οδηγούν στην διάλυση άλλα νευραλγικά τμήματα του Πανεπιστημιακού», τόνισε ο πρόεδρος των Εργαζομένων του νοσοκομείου και σημείωσε ότι αν προχωρήσει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο, αρχίζουν κινητοποιήσεις.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης είπε στην «Π» ότι αποφασίστηκε να ζητηθούν 21 άτομα επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για την στελέχωσή τους.
Όπως γράψαμε, η Κρήτη έχει 16-18 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη, γιατί οι πληρότητες στις υπάρχουσες φθάνουν συνεχώς το 100%.
Έπρεπε να γίνει πανελλήνιο θέμα με τον 27χρονο ποδοσφαιριστή που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και έμεινε διασωληνωμένος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου, για να θυμηθεί το Υπουργείο Υγείας και η ΔΥΠΕ Κρήτης ότι πρέπει, κάποιες, να ανοίξουν.
«Είναι μια προσπάθεια να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ άρον-άρον, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό αλλά η απόφαση αυτή αγνοεί προκλητικά το ξεχαρβάλωμα που δημιουργεί στα τμήματα που ήδη εργάζονται οι συγκεκριμένοι νοσηλευτές», είχε επισημάνει ο κ. Βρύσαλης.
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουν και υπενθυμίζουν ότι το Υπουργείο Υγείας που είχε υποσχεθεί ότι θα προκηρύξει 1.000 θέσεις νοσηλευτών για την στελέχωση των ΜΕΘ τις χώρας, κι έμεινε στις υποσχέσεις.
Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, είπε στην «Π» ότι «ειδικά οι ΜΕΘ χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό και δεν μπορείς να ανοίγεις κρεβάτια με δανεικούς νοσηλευτές. Χρειάζονται προσλήψεις», τόνισε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στο παρελθόν λειτουργούσαν στην χώρα 450 κρεβάτια, στην συνέχεια έφθασαν τα 1.200 και στην πανδημία αυξήθηκαν στις 3.000 κλίνες.
Σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται μόνο 900 κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού.