“Φρένο” βάζει το Υπουργείο Υγείας με νέο νόμο στη δυνατότητα των πανεπιστημιακών καθηγητών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στις ιδιωτικές κλινικές.
Μάλιστα προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ αλλά και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της κλινικής σε περίπτωση υποτροπής.
Ωστόσο οι πανεπιστημιακοί επιτρέπεται να συνεχίσουν να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Οι πληροφορίες από πηγές του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι έχουν δοθεί εντολές να αρχίσουν άμεσα οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η νέα νομοθεσία που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.
Τι αναφέρει ο νέος νόμος
Στο ΦΕΚ σημειώνεται:
“Στους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση ιατρούς του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακούς ιατρούς κατά παράβαση του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37) επιβάλλεται πρόστιμο εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση η αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής”.
Επρόκειτο για αίτημα χρόνων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που ζητούσαν να αρθεί η δυνατότητα στους καθηγητές Ιατρικής να το έχουν “δίπορτο” και να εργάζονται και σε κλινικές ιδιωτών.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεν στρέφεται με πρόστιμα και λουκέτα κατά των γιατρών αλλά κατά των κλινικών.
Κοσμήτορας: “Θα εφαρμόσουμε τον νόμο”
Ο αναπλ. διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος μάς είπε ότι υπάρχει γνώση για τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ να αναμένεται περαιτέρω ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Ο Γιώργος Κοντάκης, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, είπε στην “Π”: “Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους του κράτους”.