Να μην έχουν ενδοιασμούς να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, κάλεσε χθες τους πολίτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Περιέγραψε τα συμπτώματα για επεισόδια θρομβώσεων ή θρομοβοπενίας που μπορεί να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca και τόνισε ότι το υγειονομικό προσωπικό μπορεί να τα αναγνωρίσει, να τα διαγνώσει και να τα αντιμετωπίσει.
«Έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου για τη διάγνωσή της και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν προσθέσει στο φύλλο οδηγιών μια ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν και αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα συμπτώματα που πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για τέτοια συμβάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα περιστατικά θρομβώσεων ή θρομβοπενίας εκδηλώνονται μετά από 7-14 μέρες από το εμβόλιο και τα συμπτώματα είναι έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία ή κάποια σημάδια στο δέρμα.
Υπογράμμισε δε ότι τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται δε διαφέρουν από αυτά στον γενικό πληθυσμό και ούτε αποτελεί αντένδειξη να εμβολιαστεί κάποιος θρομβοφιλικός. Σημείωσε ωστόσο ότι απαγορεύεται η χορήγηση ηπαρίνης ή η χορήγηση αιμοπεταλίων.
«Στον επιστημονικό τομέα διατυπώνεται η θεωρία ενός παθογενητικού μηχανισμού με βάση την αυτοανοσία, δηλαδή αντισώματα επιτίθενται σε αντιγονικές θέσεις των αιμοπεταλίων και να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση θρομβώσεων. Υπάρχει μια βάση που μπορεί κανείς να σκεφτεί και μπορεί κανείς να διαγνώσει και να αναστείλει. Το σύνδρομο είναι γνωστό στους αιματολόγους.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες τα επιστημονικά κέντρα όλης της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση των θρομβώσεων και θρομβοπενίας και να συσχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες σε αυτό το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλες αυτές οι αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού σημειώνοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ωστόσο συνεχίζει ενδελεχή έρευνα προσπαθώντας να διευκρινίσει αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των περιστατικών θρομβώσεων και του εμβολίου. Όπως είπε, σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων έχουν καταγραφεί μόλις 28 περιστατικά.
Το σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από 7-14 μέρες από το εμβόλιο και τα συμπτώματα είναι ασυνήθη, έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος ή κεφαλαλγία.
Σε ό,τι αφορά τις αλλεργίες, τόνισε ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται να χορηγηθεί το εμβόλιο είναι αν το άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση χωρίς συνδεόμενο αίτιο και έχει χρειαστεί αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.
«Οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και η εμπειρία μας για τη συμπεριφορά των συμπολιτών μας έχει αυξηθεί. Κοινή παρατήρηση είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός έχει υπερβολικό φόβο για θέμα αλλεργιών και οι γιατροί που διενεργούν τους εμβολιασμούς έχουν αυξημένη διστακτικότητα. Η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται είναι αν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μη συνδεόμενο με αίτιο και έχει χρειαστεί αντιμετώπιση σε νοσοκομείο. Υπάρχει μια υπερεκτίμηση των αλλεργιών» κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.