Οι κ.κ. Γρηγόρης Πασπάτης και Μανόλης Βάρδας του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Βενιζελείου
Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Βενιζελείου

Το Βενιζέλειο είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης, που εφάρμοσε πριν δύο χρόνια μια σύγχρονη επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων των χοληφόρων, όπως είναι οι νεοπλασίες και οι δύσκολες λιθιάσεις.

Στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσηλευτικού ιδρύματος, την τελευταία διετία έχουν αντιμετωπιστεί περισσότερα από 100 ειδικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο.

Μιλώντας στην “Π” για τη χολαγγειοσκόπηση, ο συηντονιστής διευθυντής Γρηγόρης Πασπάτης ανέφερε:

“Η επεμβατική μέθοδος ERCP υπήρξε το πρότυπο για την αντιμετώπιση παθήσεων των χοληφόρων, αλλά διάφοροι έμμεσοι περιορισμοί των δυνατοτήτων της μεθόδου δημιούργησαν νέες ανάγκες για έρευνα.

Η διαστοματική χολαγγειοσκόπηση επιτρέπει την άμεση απεικόνιση του χολικού δένδρου για διαγνωστικές πράξεις και παρέχει την ενδοσκοπική καθοδήγηση για θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Επί του παρόντος υπάρχουν 3 συστήματα διαστοματικής χολαγγειοσκόπησης διαθέσιμα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ένα σύστημα χολαγγειοσκόπησης mother baby (παρουσιάστηκε στην αγορά για πρώτη φορά στις αρχές του 1970) και δύο συστήματα ενός χειριστή του χολαγγειοσκοπίου, τα οποία και χρησιμοποιούν το σύστημα της άμεσης οπτικοποίησης spy glass.

Το 2007 παρουσιάστηκε το χοληδοχοσκόπιο πρώτης γενιάς μαζί με τη λαβίδα βιοψίας και το 2015 το ψηφιακό χοληδοχοσκόπιο SPYGLASS DS με εικόνα υψηλής ευκρίνειας.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα είναι διαθέσιμο το αναβαθμισμένο σύστημα SPYGLASS II με τη συνοδεία και 2 νέων αναλώσιμων υλικών: πολυπεκτόμος και καλάθι αφαίρεσης ξένων σωμάτων) και της άμεσης διαστοματικής χολαγγειοσκόπησης, με τη χρήση εξαιρετικά λεπτών ενδοσκοπιών του ανώτερου πεπτικού”.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι κ.κ. Γρηγόρης Πασπάτης και Μανόλης Βάρδας του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Βενιζελείου

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Γαστρεντερογικό Τμήμα του Βενιζελείου Νοσοκομείου λειτουργεί το μηχάνημα της ψηφιακής χολαγγειοσκόπησης, που σκοπός του είναι να βοηθά την επίλυση σε σύνθετα προβλήματα των χοληφόρων, όπως νεοπλασίες και «ανθεκτικές λιθιάσεις των χοληφόρων».

Ήταν το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο που εισήγαγε τη μέθοδο.

Τώρα η μέθοδος εφαρμόζεται και σε άλλα 3 δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας.

Στο Βενιζέλειο, σε 2 χρόνια περίπου, έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 100 παρεμβάσεις σε ειδικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο.

Έχουν διαγνωσθεί περισσότερα από 40 νεοπλάσματα και έχουν αντιμετωπισθεί περισσότερες από 20 λιθιάσεις.

Η μέθοδος έχει σημαντικά επηρεάσει την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων των έξω-ηπατικών χοληφόρων.

Ωστόσο, κύριο μειονέκτημα της μεθόδου είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας.