αντιβιοτικά

Η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και το 2018 και ακολουθούν η Κύπρος, η Ρουμανία και η Γαλλία.

Είναι γνωστό ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που υπάρχουν και στα νοσοκομεία της Κρήτης, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.

Γεγονός είναι ότι το 9% των ασθενών στο ΕΣΥ εκδηλώνει λοίμωξη μέσα στο νοσοκομείο, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 6%.  Στη χώρα μας σχετίζονται τουλάχιστον 1.000 θάνατοι ετησίως με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης αντιβιοτικών και ως εκ τούτου τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής. Ενδεικτικά, η αντοχή του S.pneumoniae- το συχνότερο αίτιο μικροβιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην κοινότητα- στην πενικιλλίνη έχει ξεπεράσει το 40%, καθιστώντας έτσι αναποτελεσματική τη χρήση αυτού του φαρμάκου ως μονοθεραπεία. Αντίστοιχα, αυξάνεται η αντοχή και άλλων σημαντικών παθογόνων μικροβίων σε αντιβιοτικά που μέχρι πρότινος ήταν αποτελεσματικά, περιορίζοντας σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές.

Θανατηφόρα

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.  Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως θα αποτελούν μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως από 700.000 που έχουμε σήμερα. Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής και η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε ποσοστό 40% μέχρι το 2050.