ιλαρά

Σε σοβαρούς κινδύνους εκθέτουν τα παιδιά τους αλλά και τα άλλα παιδιά οι γονείς, που, είτε από αμέλεια ή γιατί είναι οπαδοί του παράλογου αντιεμβολιαστικού κινήματος, δεν τα εμβολιάζουν.

Είκοσι χρόνια είχαν να δουν περιστατικά ιλαράς οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και δυσκολεύτηκαν να διαγνώσουν την ξεχασμένη νόσο που τώρα βρίσκεται σε φάση επιδημικής έξαρσης σε δύο αδέλφια από το Ηράκλειο που κόλλησαν το ένα το άλλο. Τα παιδιά, μέλη πολυμελούς οικογένειας, δεν είχαν κάνει το εμβόλιο της ιλαράς.

Σε κίνδυνο μεταμοσχευμένο παιδί

Σε διπλανό σπίτι μένει ένα μικρό παιδί 6-7 ετών, το οποίο έχει κάνει μεταμόσχευση ήπατος. Η μητέρα του έσπευσε στο ΠΑΓΝΗ για ιατρικό έλεγχο και για να του χορηγηθεί ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή, αφού εάν κολλούσε ιλαρά από τα δύο παιδιά, η ζωή του θα ήταν σε κίνδυνο.

 Η διευθύντρια ΕΣΥ της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ένη Μιχαηλίδου
Η κα Εύη Μιχαηλίδου
Η διευθύντρια ΕΣΥ της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ένη Μιχαηλίδου, είπε στην “Π”: “Ασφαλώς και το μεταμοσχευμένο παιδί θα μπορούσε να κινδυνεύσει και το έφερε σε εμάς η μητέρα του, όταν πληροφορήθηκε για τα κρούσματα ιλαράς στο γειτονικό σπίτι”.

Η ίδια σχολίασε ότι το πρώτο παιδί εισήχθη σε “κακά χάλια” στο νοσοκομείο. Από το 1992 είχα να δω και να διαγνώσω παιδί με ιλαρά.

Το ηλικίας 8-9 ετών αγοράκι νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για 1 εβδομάδα στα τέλη Αυγούστου, ενώ το μικρότερο αδελφάκι του είχε ελαφρότερα συμπτώματα και παρέμεινε για νοσηλεία στο σπίτι του.

“Κανένα από τα 4 ανήλικα παιδιά της οικογένειας δεν είχε εμβολιαστεί, εξαιτίας της αμέλειας των γονιών τους και όλα έκαναν το εμβόλιο το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο” είπε η παιδίατρος.

Η κα Μιχαηλίδη υπογράμμισε ότι οι γονείς, και ιδιαίτερα εκείνοι του αντιεμβολιαστικού κινήματος που αυξάνονται συνεχώς, πρέπει να γνωρίζουν ότι η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η εγκεφαλίτιδα, που ενδέχεται να καταλήξει και στον θάνατο.

“Δεν κινδυνεύουν μόνο τα δικά τους παιδιά αλλά και των άλλων” τόνισε.

Πότε γίνεται το εμβόλιο

Το εμβόλιο της ιλαράς γίνεται όταν το μωρό είναι ενός έτους και η δεύτερη δόση σε 3 μήνες. Ωστόσο πρέπει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες μετά το 1970 που δεν έχουν περάσει τη νόσο. Το εμβόλιο συνταγογραφείται από παιδίατρο και χορηγείται δωρεάν. Δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά είναι ανεμβολίαστα στην Κρήτη. Μέχρι τώρα στηριζόμασταν στην ευσυνειδησία των γονιών. Ελπίζουμε να κατανοούν όλοι τη σοβαρότητα του θέματος και να εμβολιάζουν χωρίς ενδοιασμούς τα παιδιά τους” κατέληξε η ίδια.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε φάση επιδημικής έξαρσης η ιλαρά

ΒΛΑΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Την αποκάλυψη ότι είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα και ότι το ενδεχόμενο επιπλέον εξάπλωσης της στη χώρα μας είναι υπαρκτό, κάνει ένας από τους κύριους επιστημονικούς συμβούλους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του τομέα Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του τομέα Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εξηγεί ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν καθώς η σύσταση δεν αφορά μόνο παιδιά αλλά και πολλούς ενήλικες.

«Η ιλαρά είναι μια δυνητικά σοβαρή αρρώστια. Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα και διεθνώς, σταθμίζει τα δεδομένα και ενδέχεται -ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων- να συστήσει πρόσθετα μέτρα», τονίζει.

Όπως αναφέρει, σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.

Επίσης, λέει πως η ιλαρά, εκτός από το ενδεχόμενο των σοβαρών επιπλοκών, έχει την ιδιαιτερότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας.
Γι αυτό, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να αντικρουστεί η ανυπόστατη φημολογία για τους δήθεν κινδύνους από τα εμβόλια και να επικρατήσουν οι τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις για τη σημασία και την ασφάλεια των εμβολίων γενικά.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι από τα πρώτα 100 περιστατικά που καταγράφηκαν, τα 90 αφορούν Έλληνες πολίτες και δεν είναι μια ασθένεια που επανεμφανίσθηκε εξαιτίας των μεταναστών.

Όπως σημειώνει: «Οι αριθμοί δείχνουν ότι είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί, επίσης, τις διεθνείς εξελίξεις. Σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, το Βέλγιο και άλλες.

Το ενδεχόμενο της εξάπλωσης της ιλαράς στη χώρα μας είναι υπαρκτό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR). Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασφαλές εμβόλιο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως για πιο πολύ από 4 δεκαετίες.

Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι αρκετά χαρακτηριστικά: πυρετός με εξάνθημα (δηλαδή, κοκκινίλες-σπυράκια), ενώ συνήθως προηγείται μια φάση με γενικά συμπτώματα (καταρροή κ.λπ.). Ειδική θεραπεία για την ιλαρά δεν υπάρχει. Χρειάζονται υποστηρικτικά μέτρα και θεραπευτική αγωγή για τυχόν επιπλοκές.

Η εξέταση από γιατρό είναι μια καλή πρακτική για να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή. Η πλειονότητα των αρρώστων δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο».

Σημειώνει πως: «Οι έφηβοι και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν περάσει ιλαρά. Αυτοί θα πρέπει να ελέγξουν τα βιβλιάριά τους και εάν δεν έχουν κάνει 2 δόσεις εμβολίου (με τη μορφή του μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή του μικτού εμβολίου MMR) θα πρέπει να συμπληρώσουν τις δόσεις που χρειάζονται.

Δήθεν επικίνδυνα τα εμβόλια

Για το εντιεμβολιαστικό κίνημα αναφέρει: «Ίσως είναι ακριβέστερο να μιλάμε για αντιεμβολιαστικές απόψεις και όχι για κίνημα, γιατί κίνημα δεν είναι. Το φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει σημαντικά στη διασπορά της ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ενδέχεται αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα εάν η επιδημική έξαρση επεκταθεί περισσότερο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντικρουστεί η ανυπόστατη φημολογία για τους δήθεν κινδύνους από τα εμβόλια και να επικρατήσουν οι τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις για τη σημασία και την ασφάλεια των εμβολίων γενικά και του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) ειδικότερα».