SOS εκπέμπουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό για την Ψυχιατρική Κλινική

Οι εργαζόμενοι της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ απαντούν στη διοίκηση επαναλαμβάνοντας ότι πολύ σοβαρά θέματα παραμένουν άλυτα και η λειτουργία κυρίως του Τμήματος Οξέων Περιστατικών παραμένει επισφαλής.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα εξής:

“Μας προσβάλλετε και μας υποτιμάτε.

  • Είναι υποτιμητικό και προσβλητικό για τους εργαζόμενους να υπονοείται ότι η επιστολή δεν συντάχθηκε από αυτούς και ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας στην περιφέρεια που εργάζονται.
  • Ενώ μέχρι πρόσφατα η διοίκηση δεσμευόταν για την επέκταση του Τμήματος των Οξέων, στη γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι καμία αρμόδια αρχή δεν την κρίνει αναγκαία. Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ να επισκεφθούν, έστω και με καθυστέρηση ετών, το Τμήμα προκειμένου να διαπιστώσουν την ακαταλληλότητα του χώρου και τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών!
  • Η έναρξη της Κινητής Μονάδας, της Ηλεκτροσπασμοθεραπείας και του Νευροψυχολογικού ιατρείου έγιναν με πρωτοβουλία της κλινικής, χωρίς να έχει λάβει ποτέ χρηματοδότηση ή ενίσχυση με προσωπικό για τη λειτουργία αυτών. Να σημειωθεί ότι η Κινητή Μονάδα παρακολουθεί 2.000 ασθενείς στην ενδοχώρα και έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 10.000 επισκέψεις σε 7 Κέντρα Υγείας στο νομό. Παρόλη την αναγνωρισμένη 6ετή και πλέον λειτουργία της η Κινητή Μονάδα ΠΑΓΝΗ μυστηριωδώς απουσίαζε από τη λίστα του Υπουργείου τον Ιούνιο του 2018 και είναι η μοναδική που δεν θα λάβει ουδεμία ενίσχυση σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της 7ης ΥΠΕ.
  • Δεν γίνεται καμία αναφορά για εξωτερικές ψυχιατρικές δομές στα πλαίσια της κοινοτικής ψυχιατρικής στην ανατολική Κρήτη, την ίδια στιγμή που ασθενής μας μεταφέρθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με εισαγγελική παρέμβαση λόγω έλλειψης αντίστοιχων δομών στην Κρήτη. Επίσης δεν γίνεται αναφορά για την έναρξη της Ψυχιατρικής Κλινικής στον Άγιο Νικόλαο που 1η φορά αναφέρθηκε το 2004 αλλά και η νυν ΥΠΕ έχει εξαγγείλει από τον 5/2016.
  • Δεν είναι δυνατόν η Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική, κλινικές με αυξημένο όγκο έγγραφης επικοινωνίας με δικαστικές και αστυνομικές Αρχές, να μην έχουν γραμματεία και οι ειδικευόμενοι ιατροί να εκτελούν χρέη αυτής, σπαταλώντας χρόνο από τα ιατρικά τους καθήκοντα και την εκπαίδευσή τους.
  • Γίνεται αναφορά σε ιατρικό προσωπικό που δεν υπάρχει (στρατιωτικός ιατρός που έχει μεταφερθεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, ιατρός σε άμεση προσεχή συνταξιοδότηση, μετάταξη ιατρού 6/2017 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας) και που οι θέσεις δεν έχουν επαναπροκηρυχθεί. Επιπλέον σε σημερινή ορκωμοσία ψυχολόγου, πληροφορηθήκαμε ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα υπηρετήσει για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επιστολή καταλήγει: “Το μοναδικό κίνητρο όλων των εργαζομένων είναι οι πραγματικές και μακροχρόνιες ανάγκες των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους, τις οποίες θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε και να υπερασπιζόμαστε όπως όλα τα τελευταία χρόνια”.

Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου για την Ψυχιατρική

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ με αφορμή τις καταγγελίες των εργαζομένων στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Όπως τονίζεται: “Με ανακοίνωση το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Ηρακλείου διαμαρτύρεται για την ελλιπή υποστήριξη και διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου χώρου, όπως η περίθαλψη των ψυχικά ασθενών εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από  τις Διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Για όσους γνωρίζουν τα προβλήματα, οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών αυτών συχνά καταλήγουν να είναι τριτοκοσμικές.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποφράδα ημέρα της 16/5/18, όταν  επί συνολικού αριθμού 47 νοσηλευομένων ασθενών υπήρχαν 13 σε ψυχιατρικά «ράντζα», ακόμα και μέσα στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών.  Παρόμοια φαινόμενα επαναλαμβάνονται συχνά και παραπέμπουν σε άλλες εποχές της ταινίας «Η φωλιά του Κούκου» (1975).

Η αποτυχία στην ψυχική υγεία,  μετά από την τετραετή θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκφράζεται τόσο σε δευτεροβάθμιο επίπεδο (νοσοκομειακή περίθαλψη) όσο και πρωτοβάθμιο επίπεδο (πρόληψη – κοινοτική ψυχιατρική).

Οι ευθύνες για την απογοητευτική αυτή εικόνα εστιάζονται τόσο σε επίπεδο κεντρικής (Υπουργείο Υγείας) όσο και σε τοπικής (διοίκηση 7ης Υ.Π.Ε. και Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ).

Σε επίπεδο κεντρικής ηγεσίας (κων Ξανθού – Πολάκη)  υπήρξε αθέτηση και αποτυχία εφαρμογής του υπογραφέντος Συμφώνου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Laslo Andor, που έληξε στις 31-12-2015.  Αντ’ αυτού, οι κοι Ξανθός – Πολάκης διπλασίασαν στον προϋπολογισμό την κρατική χρηματοδότηση των  επιλεγομένων συνεργαζόμενων ΜΚΟ.

Το αποτέλεσμα ήταν τρία χρόνια μετά, η εφαρμογή του προγράμματος «Ψυχαργώ» και η δημιουργία νέων δομών να παραμένουν καθηλωμένες εκεί που τους παρεδόθησαν τον Ιανουάριο του 2015.

Σαν φυσική συνέπεια ήταν η πρωτοφανής συμφόρηση των Νοσοκομειακών Ψυχιατρικών Κλινικών στην Αθήνα, όπου αναφέρεται πληρότητα μέχρι και 140%, ενώ το ποσοστό των εισαγωγές στα Τμήματα Οξέων Περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό ανέρχεται μέχρι και 50%.

Σε τοπικο επίπεδο (Κρήτη), οι  διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ και της 7ης Υ.Π.Ε., αντί να επιζητούν την τεχνική συμβουλή των καθ ύλην αρμοδίων εξειδικευμένων πανεπιστημιακών επαγγελματιών ψυχικής υγείας για την οργάνωση και διαχείριση της ψυχικής υγείας του νησιού, στην πράξη αμφισβητούν τον θεσμικό ρόλο που ex officio οφείλουν να κατέχουν οι ιατροί αυτοί ως σύμβουλοι των κυβερνητικών επιλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχει ζητηθεί επανειλημμένως χρηματοδότηση για βελτίωση του χώρου των Οξέων Περιστατικών και ανάπτυξη της υπάρχουσας Κινητής Μονάδας της πανεπιστημιακής κλινικής (η οποία έχει κάνει 10.000 επισκέψεις στην κοινότητα στο νομό Ηρακλείου), η 7η Υ.Π.Ε. προτάσσει την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων σε άλλα νοσοκομεία με κριτήρια ανορθολογικά και πελατειακά. Επιπρόσθετα, οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση με λεκτικές επιθέσεις και προσπάθειες εκφοβισμού, δηλαδή με μεθόδους καταδικαστέες και επικοινωνιακά απαράδεκτες.

Σαν συμπέρασμα, η ψυχική υγεία φαίνεται να έχει τεθεί στον αυτόματο πιλότο.

Μία καινοτόμα  φιλελεύθερη ηγεσία που θα βάζει σε προτεραιότητα τα δικαιώματα του ψυχικά ασθενούς – και όχι το ευνοιοκρατικό  συμφέρον που αναπαράγει  η  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνηση – αποτελεί την μοναδική  εγγύηση αναδιάταξης του ευαίσθητου χώρου της ψυχικής υγείας της πατρίδας μας”.