Άλλωστε όπως επισημαίνει η κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής καθηγήτρια Αιματολογίας Ελένη Παπαδάκη:
«Ένας από τους σκοπούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η αλληλεπίδραση με την Κοινωνία. Κάτω από το πρίσμα αυτό, στοχεύουμε να ενημερώνουμε τον πληθυσμό σε επίκαιρα ιατρικά θέματα προάγοντας, έτσι, την Υγεία και τη έγκυρη γνώση».
Προστασία από τις αναπνευστικές λοιμώξεις: Εμβολιασμός η καλύτερη ασπίδα!
Σήμερα ο Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης και διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο ΠΑΓΝΗ, καθώς και ο Πέτρος Ιωάννου, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης, μας εξηγούν πώς θα προστατευθούμε από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, σημειώνοντας ότι «ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη ασπίδα».
Η περίοδος της γρίπης είναι και πάλι εδώ και η προστασία της υγείας μας έναντι αυτού του αναπνευστικού ιού αποτελεί προτεραιότητα. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για να αποφύγουμε την ασθένεια και τις επιπλοκές της.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, οι έγκυες και οι επαγγελματίες υγείας, αλλά συνιστάται και σε όλους τους ενηλίκους άνω των 60 ετών.
Ωστόσο, η γρίπη δεν είναι η μόνη απειλή για την αναπνευστική μας υγεία. Εκτός από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, συνιστάται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ο εμβολιασμός και κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (Respiratory syncytial virus – RSV) και του πνευμονιόκοκκου για τις ευπαθείς ομάδες.
Ο ιός RSV αποτελεί συχνή αιτία σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού σε βρέφη και μικρά παιδιά αλλά και σε κάποιους μεγαλύτερους ενήλικες, ενώ ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σηψαιμία και άλλες σοβαρές επιπλοκές, κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια νοσήματα.
Ο εμβολιασμός κατά των μικροβίων αυτών προκαλεί την ανάπτυξη ανοσίας στον οργανισμό, προετοιμάζοντάς τον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τυχόν έκθεση σε αυτούς. Το εμβόλιο περιέχει αδρανοποιημένα ή εξασθενημένα τμήματα των μικροβίων, ώστε να προκαλείται παραγωγή αντισωμάτων χωρίς να εμφανίζεται νόσηση.
Αυτά τα αντισώματα παρέχουν προστασία έναντι των νόσων που προκαλούν τα προαναφερθέντα μικρόβια. Ο εμβολιασμός όχι μόνο μας προστατεύει προσωπικά, αλλά συμβάλλει και στην προστασία της κοινότητας. Μέσω του εμβολιασμού, μειώνουμε τη διασπορά των λοιμωδών νόσων και προστατεύουμε τους ανθρώπους γύρω μας, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.
Επιπλέον, ο εμβολιασμός βοηθά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συστήματος Υγείας.
Μην αμελήσετε τον εμβολιασμό σας!
Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας και προγραμματίστε τον εμβολιασμό σας άμεσα καθώς το διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου παρατηρείται συνήθως η έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας, ενώ η κυκλοφορία του ιού της γρίπης είναι έντονη μέχρι και το Μάρτιο.
Ο εμβολιασμός είναι γρήγορος, ανώδυνος και αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την υγεία τη δική σας και των αγαπημένων σας προσώπων. Στις ευπαθείς ομάδες, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να συν-χορηγηθεί με το εμβόλιο κατά της COVID-19 και του πνευμονιοκόκκου, πάντα μετά από σύσταση του προσωπικού ιατρού. Προστατευτείτε από τη γρίπη και απολαύστε μια υγιή και παραγωγική χειμερινή περίοδο.
Πηγές: Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων, Υπουργείο Υγείας https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/ethniko-programma-emboliasmwn-epe-enhlikwn Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/