Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Χάρης Βαβουρανάκης
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Χάρης Βαβουρανάκης

Τις δικές του προτάσεις -παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο “Πρόληψη, προστασία και προαγωγή υγείας-Ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας” κατέθεσε με ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Όπως τονίζει:

“Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης:

-Καθιέρωση του μαθήματος ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ανά Περιφέρεια, με τη συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων.  Στόχος:  Η διαμόρφωση συνείδησης υγείας στους μαθητές, δίδοντας έμφαση στο αλκοόλ, στο κάπνισμα, στη διατροφή, στον αθλητισμό και στην ασφαλή οδήγηση.

– Περιορισμός της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών. Δημιουργία, μέσω της ΗΔΙΚΑ, μηχανισμού ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας του φαρμάκου διά της ταυτόχρονης καταγραφής από τη φαρμακαποθήκη του barcode του σκευάσματος με το αντίστοιχο της συνταγής (ΑΜΚΑ ασθενούς, ΑΜΚΑ θεράποντος ιατρού).

-Υπέρ υγείας παρακράτηση τμήματος του ειδικού φόρου  από την αγορά καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών και άμεση απόδοσή του στην περίθαλψη.

– Δημιουργία μητρώου εμβολιασμών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ειδική στήλη με τίτλο: «Ιστορικό Εμβολιασμού» όπου θα αναγράφεται το είδος και η παρτίδα του εμβολίου καθώς και ο ιατρός που το συνταγογράφησε.

– Καθολική εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών στα παιδιά. Η παρακολούθησή του γίνεται μέσω του μητρώου  εμβολιασμών. Παιδιά που δεν ακολουθούν το αντίστοιχο πρόγραμμα δεν εγγράφονται στις δομές εκπαίδευσης.

– Οι πρόσφυγες-μετανάστες ακολουθούν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός τους γίνεται από γιατρούς που ανήκουν στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής (συμπλήρωση του μητρώου εμβολιασμού τους).

Στο πλαίσιο της δευτερογενούς πρόληψης:

– Ηλεκτρονική ενημέρωση του πολίτη, με ευθύνη της Πολιτείας, για την εκτέλεση του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, μέσω e-mail και SMS.

Ακόμη οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των ΔΥΠΕ,  οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης  α’ και β’ βαθμού και οι Ιατρικοί Σύλλογοι  δύνανται, μετά από αίτησή τους και μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, να συγκροτούν συνεργαζόμενα δίκτυα δημόσιας υγείας για την υλοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων στην κοινότητα»..

Τέλος τονίζεται ότι «στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), ως επιστημονικό, συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας, επιβάλλεται να συμμετέχει εκπρόσωπος του  Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου».